Återinför välskrivning på schemat!

Dagens elever behöver lära sig både att skriva och läsa skrivstil, skriver Göran Valdemar Lacksell.

Dagens elever behöver lära sig både att skriva och läsa skrivstil, skriver Göran Valdemar Lacksell.

Foto: Maja Suslin/TT

Insändare2021-03-05 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var har skriftens symboler tagit vägen i skolan? I läroplanen står, för årskurs 1-3 i det centrala innehållet för läsa och skriva "Handstil och att skriva med digitala hjälpmedel". På tangentbordet finns dom men var finns dom efter dagens övningar för handens skrift? Teckensnitt som det heter finns i många former och håller en grundform för att förstå.

Att skriva vackert och läsbart är som en estetisk tillfredsställelse som stärker själen och tilliten.

När det gäller den handskrivna texten är resultaten i många fall bland våra ungdomar en stor katastrof för syftet att kommunicera, vilket borde vara en texts största uppgift.

Även om vi lever i en digital värld kommer den handskrivna texten aldrig att ge vika. Utan övning på bokstävernas form blir formerna många gånger ej tolkningsbara.

Bokstäver i vår kultur är gemensamma överenskommelser för former och för vilka ljud de ska symbolisera - det är ett fonogram.

Syftet är att kommunicera och mottagaren ska förstå. Tyvärr finns det allt för många katastrofala exempel även bland vuxna.

Vem har inte hört uttrycket "du skriver som en läkare"? Där har antagligen en personlig tolkning tagit över.

Skrämmande är det även att många högstadieelever inte, varken kan skriva eller läsa skrivstil.

I fall Skolverket bearbetar och ger förslag på ändringar i läroplanen bör detta vara i hög prioritet, återinför välskrivning  på schemat!