Frågan om vi ska bjuda in Internationella engelska skolan (IES) till Enköpings kommun är just nu en het politisk fråga. Sedan 1 jan -20 är barnkonventionen en lag som vi vuxna måste följa då vi fattar beslut som rör barn. Det är inte svårt att inse att detta beslut kommer beröra många av kommunens barn. Inte bara de eleverna som kommer gå på skolan. Det kommer också, på olika sätt, påverka elever som inte kommer gå på skolan. Innan beslutet fattas måste vi därför göra en grundlig barnrättsanalys.
Med den här insändaren vill jag uppmana alla politiker att sätta på sig sina barnrättsglasögon och börja med att göra en barnkonsekvensanalys där både aktuell forskning samt professionens erfarenheter tas till vara. Vi får heller inte slarva bort lagkravet att ge berörda barn i kommunen en pedagogisk presentation i frågan och sedan lyssna in och beakta deras åsikter och tankar. (barnkonventionens artikel 12).
En fråga som bör utredas är hur konkurrensen mellan skolor påverkar våra barns mående och trygghet. Vi måste lyssna in pedagogernas aktuella erfarenheter om hur friskolornas behov av att snabbt fylla tomma platser mitt under en pågående termin påverkar kommunens övriga skolor i allmänhet och kommunens skolelever i synnerhet. Vi måste utreda om konkurrenssystemet i skolvärlden påverkar skolklassernas och elevernas tillitsbyggande. Om det blir mer en regel än undantag att klassammansättningar slås sönder flera gånger mitt i en termin måste det självklart utredas hur grupputvecklingsprocesserna påverkar tryggheten för kommunens elever över tid.
Om beslutsfattare tänker att IES med en placering på den gamla Enöglaskolans tomt skulle vara bra för kommunens integration måste det givetvis först utredas om en skolverksamhet som undervisar på engelska är bra eller om det till och med kan vara kontraproduktivt både utifrån ett integrationsperspektiv och också utifrån forskning om hur undervisningen på ett främmande språk påverkar barns kunskapsinhämtning.
IES säger sig stå för hårda tag och disciplin. I en barnkonsekvensanalys måste det givetvis utredas om värdegrunden som IES står för är förenlig med FN:s barnkonvention och vår svenska läroplan.
Summan av all inhämtad information som vi får då vi följer lagen och gör en barnkonsekvensanalys ger oss inte bara en nödvändig och barnrättssäkrad beslutsgrund. Det ger oss alla och inte minst våra barn och ungdomar också en signal om att Enköpings kommun följer lagen och ser de ungas tankar och åsikter som en kommunal tillgång.