Bättre arbetsmiljö måste få kosta

Insändare2019-03-20 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Uppsala ska ta fram åtgärder för att bli en bättre arbetsgivare. Vänsterpartiet ser positivt på initiativet från den grönborgerliga politiska ledningen. Det finns flera exempel på hur svårigheter att rekrytera personal och bristande arbetsmiljö påverkat vården negativt: BUP i Enköping höll stängt i nästan två år. Nyligen slog personal på psykiatriska mottagningen i Håbo larm om att patienter allt oftare får vända sig till andra vårdmottagningar på grund av sjukskrivningar och vakanta platser. Och det finns fler exempel på ansträngda lägen för personalen inom primärvården och lasarettets avdelningar.

Att regionen erbjuder en god arbetsmiljö är centralt för att kunna anställa vårdpersonal, få dem att vilja stanna kvar och på så sätt minska kostnaderna för hyrpersonal. Men för att arbetet ska lyckas krävs kraftfulla förändringar, i samarbete med de fackliga organisationerna och de anställda. Det som gjorts hittills har inte varit tillräckligt och det har inte heller funnits avsatt tillräckliga resurser i regionens budget. Vi är oroliga att det här initiativet bara blir den senaste i en rad papperstigrar från politiken som inte har lämnat nämnvärt avtryck på vårdpersonalens verklighet.

Vänsterpartiet har föreslagit en lönesatsning på kvinnodominerade yrkesgrupper. Vi har också varit tydliga med att anställda ska ha rätt till kompetensutveckling och ny kompetens ska ge avtryck i lönekuvertet. Det är viktigt att regionen fortsätter att erbjuda studielön till sjuksköterskor som vill specialistutbilda sig. Också undersköterskor måste få möjligheter till vidareutbildning och karriärutveckling. Många gånger riktas lönesatsningar till nyanställda, men för att behålla kompentent personal är det nödvändigt att även de som har jobbat länge inom regionen ska få en bra löneutveckling.

Det finns andra faktorer än lönen som påverkar hur personalen mår och hur attraktiv regionen uppfattas som arbetsgivare. En rimlig arbetsbelastning och tid för återhämtning gör att fler vill stanna kvar och orkar arbeta heltid. På många håll behövs högre personaltäthet för att åstadkomma det. Fler anställda skulle också göra vården mindre sårbar för tillfälliga störningar och arbetstoppar.

Vänsterpartiet vill också se försök med kortare arbetstid. I de regioner där det gjorts försök med exempelvis sex timmars arbetsdag har man sett goda resultat både vad gäller produktivitet och personalens hälsa och mående.

För att kunna genomföra dessa och andra reformer krävs offensiva satsningar. Om det inte tillkommer resurser genom ökade statsbidrag måste andra alternativ övervägas. Vänsterpartiet har föreslagit en skattehöjning för att finansiera förbättringar för personalen. Vi anser det nödvändigt med mer resurser till vården för att bryta den negativa spiral av ökande kostnader för hyrpersonal och stängda vårdplatser till följd av personalbrist. Det går inte att spara sig till bättre arbetsmiljö. Men bra arbetsmiljö leder till högre kvalitet och kostnadseffektivitet i vården — och därmed bättre ekonomi för regionen.

Läs mer om