Brott mot barn kan inte gottgöras i efterhand

Förläng möjligheten för brottsregisterkoll av de som ska jobba med barn och unga, skriver Solveig Zander

Det är nödvändigt att förlänga möjligheten i kontroller genom belastningsregistret, skriver Solveig Zander.

Det är nödvändigt att förlänga möjligheten i kontroller genom belastningsregistret, skriver Solveig Zander.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-10-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personer som har utsatt barn för sexuella övergrepp har skadat barnet. Det växer inte bort eller glöms utan finns med för resten av livet. Brottet, om det ger ett straff, registreras i belastningsregistret och finns där i 10 år. 

Om man arbetat vid en förskola och där begår övergrepp på barn kan det leda till fängelsedom. Brottslingen har efter något år i fängelse hamnat på fri fot och arbetat inom verksamheter där kontroller av brott inte är obligatoriskt. Vid ansökan om anställning inom skola, förskola och liknande verksam­heter begärs alltid utdrag ur belastningsregistret. Även andra arbetsgivare kan också begära ut­drag ur belastningsregistret vid ansökan om anställning.

Alla som begår brott och har avtjänat sitt straff, sonat sitt brott, ska givetvis ha möj­lighet att inte belastas för brottet för resten av livet. Det är dock skillnad på brott och brott. Ersätta för ett ekonomiskt brott, eller för överträdelser i trafiken, eller att ha förstört och skadat något, det kan gottgöras. Men övergrepp på barn, som vid brottet är försvars­lösa gentemot en vuxen, kan inte gottgöras. Gjort är gjort! Det enda samhället kan göra, förutom att ge stöd och hjälp till den som varit utsatt, är att medverka till att gärnings­mannen inte ska kunna upprepa brottet. 

Av det skälet måste registerkontrollerna förläng­as, menar jag i en motion som jag skrivit i riksdagen. Det aktuella exemplet vid i barnomsorgen i Enköping visar på en gärningsman som återvänder till barnverksamhet. Ingen kan misstänka att personen i fråga har begått brott mot barn. De har nogsamt kon­trollerat i belastningsregistret och där fanns inga anteckningar. I det aktuella exempel hade det bara gått drygt 10 år efter avtjänat straff. 

Det ska inte vara ren tur att någon börjar misstänka att det inte står rätt till. För alla parter är det viktigt och borde vara självklart att förskona alla, både arbetsgivare, barn, föräldrar och den tidigare gärningsmannen, från att på det sättet snabbt tvingas avsluta anställningen. 

Det är nödvändigt att förlänga möjligheten i kontroller genom belastningsregistret, gärna för resten av livet, när det gäller an­ställningar inom verksamheter för barn och unga. Barn är försvarslösa och vi vuxna ska skydda dem därför ser jag fram emot att riksdagen behandlar min motion välvilligt.