Samlat svar till insändare om tre skolterminer, EP olika datum under hösten/vintern
Först vill jag rikta ett tack till er alla som har skrivit och uttryckt era synpunkter på förslaget om tre skolterminer i Enköpings grundskolor. Jag kan konstatera att förändringar av grundskolan berör och upprör. Vårt förslag väckte många reaktioner och tankar vilket är självklart då det berör såväl profession som privatperson.
Sedan måste jag slå fast fakta i frågan eftersom diskussionen stundtals har tagit en märklig riktning. Det har aldrig funnits något beslut om att Enköping ska införa tre skolterminer nästa höst. Det har varit ett förslag som har skickats ut på remiss till alla grundskolor, för att vi ville inhämta lärarnas och rektorernas åsikter.
Nu har vi samlat in synpunkter från alla skolor. Arbetet som genomförts är imponerande då förslaget tagits emot med öppenhet och en hög grad av professionalism. Enstaka detaljer skiljer mellan de olika skolornas uppfattningar men det är mer som förenar än som skiljer. Budskapet är tydligt: Om/när vi går så vill vi gå tillsammans, och vi önskar mer tid. Det innebär alltså att ingen skola inför tre terminer till hösten 2020. Och att alla skolor vill införa systemet samtidigt, om det ska införas. Nu remitteras förslaget om tre terminer till rektorsgruppen för fortsatt dialog.
Många debattörer har efterfrågat evidens i frågan om tre skolterminer. Alltså: Vilka bevis finns det för att tre terminer skulle vara bättre än nuvarande två? Mitt svar är att det inte finns särskilt mycket bevis för det, eftersom det är oprövat i Sverige. Det finns heller inte särskilt mycket bevis för att två skolterminer skulle vara bättre. Det är bara det system vi är vana vid - vilket gäller flera delar i dagens skolsystem. Att ifrågasätta det rådande har sällan förknippats med applåder. Vi är dock skyldiga att försöka utveckla våra system så att de på bästa sätt gynnar de elever och lärare som idag verkar inom dem.
Något som inte har framkommit så tydligt är de pedagogiska fördelar som treterminsförslaget skulle kunna innebära. Många som följt debatten lite på håll och som inte har sett det detaljerade underlaget kan ha fått intrycket att det enda som skulle hända är att det härliga sommarlovet försvinner och ersätts av ”tråkiga” lov under höst och vinter. Sommarlovet försvinner dock inte med treterminsförslaget, det kortas bara av. Sommarlovet skulle som mest bli tio dagar kortare än idag. Ledigheten under mitterminsloven på höst och vinter skulle fungera som naturliga återhämtningspauser för elever och lärare. Dessutom finns det i treterminsförslaget en inbyggd systematik för planering och reflektion för lärarna. Det ger också mer utrymme för flexibilitet gentemot eleverna. Syftet med förslaget är och har hela tiden varit att förbättra möjligheterna för såväl elever som lärare att göra sig själva rättvisa och att lyckas med uppdraget.