Replik på Staffan Karlssons insändare "Kan man verkligen lita på politiken?" 6 april.
Till en början ställde jag mig frågan om jag, under rådande omständigheter, ens skulle drista mig till att formulera ett svar på Staffan Karlssons insändare. Som Karlsson mycket riktigt påpekar i inledningen av sin insändare finns det viktigare frågor att hantera just nu, men det är också delvis utifrån just den argumentationen som vi från S valde att bordlägga ärendet om efterhandsdebitering enligt Rättviksmodellen.
Vårt resonemang grundar sig bland annat på att vi bör fokusera på hur vi kan hjälpa kommunens näringsidkare nu. Att då, som moderaterna och övriga styret i miljö- och byggnadsnämnden (MBN), lägga ett utredningsuppdrag om efterhandsdebitering på en redan överbelastad förvaltning känns för oss inte prioriterat. Förvaltningen behöver lägga sina begränsade resurser på att upprätthålla servicenivån och bidra till att ta fram förslag på hur vi i dag kan underlätta för näringslivet.
Dessutom vet vi att det på nationell nivå, på uppdrag av regeringen, håller på att tas fram lagförslag för hur vi kan införa efterhandsdebitering och därmed få en likvärdighet i landets alla kommuner. Ett första förslag på lagändring kan komma redan efter sommaren. Att då låta våra tjänstemän utreda ett parallellspår är varken ”effektivt eller rationellt”.
Staffan Karlsson nämner också i sin insändare en flytt av alkohol- och tobakstillsyn från socialnämnden till MBN. Vi ser inte nyttan av denna förändring och diskussionen måste få fortsätta för att skapa en bred politisk förankring för att, om möjligt, landa i ett konsensusbeslut.
Även jag har stor respekt för mina politikerkollegor. Därför förvånas jag över att av Staffan Karlsson bli beskylld för populism. Vi har gjort en annan bedömning än styret i nämnden, där vi vägt in aspekter om hur vi använder våra resurser i form av personalens arbetstid och tilldelad budget på bästa sätt liksom hur det återverkar på den service som förvaltningen kan ge för alla kommunens invånare. Jag skulle inte gå så långt som att kalla det för ”tuppfäktning”. Snarare en naturlig del av den demokratiska processen där olika ståndpunkter, åsikter och övertygelser ställs mot varandra.
Det är nog hög tid för det moderatledda styret i kommunen att inse faktum med det parlamentariska läge som råder och där fempartikoalitionen hela tiden varit fullt medvetna om att man valt att styra i minoritet med SD som vågmästare.
Därför fortsätter vi hävda att transparens, öppenhet och bred politisk förankring tidigt i processerna ökar möjligheterna att nå fram till breda politiska lösningar. Med rådande situation, i en tid då pandemin tagit vårt samhälle som gisslan, känns det än mer viktigt. Både för att skapa ett ökat förtroende för politikens förmåga, men framförallt för att se till såväl medborgarnas som näringslivets bästa!