Svar till insändare av Fredrik Lannergård 4/9
I juni hade Fredrik Lannergård (lärare i Fjärdhundraskolan) och jag en insändardialog i EP om hur skolans resultat ska kunna nås när resurserna ständigt minskas. Fredrik återkommer i en insändare i EP den 4/9 till frågan och förväntar sig, vad jag förstår, konkreta förslag från mig. Jag vill då repetera lite av mitt svar i en annan insändare nyligen om att vi som politiker i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (UAN) har att övervaka och leda verksamheten inom utbildnings- och arbetsmarknadsområdena. Vår uppgift är inte att styra verksamheten på detaljnivå, och i det sammanhanget som ”lekmän” komma med anvisningar om konkreta effektiviseringsåtgärder. Med det sagt vill jag ändå betona att det kontinuerligt pågår en dialog mellan skolledningen och politiken, bland annat om tankar kring effektivisering.
Fredrik har helt rätt i att resurserna till skolan i Enköping ser ut att vara lägre än i många andra kommuner, en situation som vi trots tuffa ekonomiska tider vill rätta till. Detta är något som uppstått efter flera år av för låg tilldelning av pengar till utbildningsområdet relativt andra förvaltningsområden, en situation som inte kommer att åtgärdas över en natt.
Det betyder dock inte att möjligheterna är uttömda att effektivisera och fördela pengar till de uppgifter inom kärnverksamheten som till exempel ska få flera av våra elever att bli behöriga till gymnasiet. Det gäller lokalkostnader, centrala administrationskostnader, lärmodeller samarbeten med andra kommuner med mera. Det kan också innebära att vi måste koncentrera oss på de uppgifter som är lagstadgade före de som är av mer ”frivillig" karaktär.