EU har gjort det enklare för sjuka människor att få sjukvård i ett annat EU-land. Dessutom kan medicinska forskare och sjukvårdspersonal i dag arbeta utomlands under en tid och sedan ta hem sina kunskaper.
EU har förenklat internationella forskningssamarbeten kring svåra medicinska gåtor och även gett svensk sjukvård många kunniga medarbetare. Det krävde hårt arbete i Europaparlamentet, men i dag är det betydligt enklare än förr för utländska studenter och forskare som verkar inom området att komma till Europa och stanna här. Vårt mål är att ytterligare stärka det europeiska sjukvårdssamarbetet, och vi vill börja med två viktiga förbättringar.
Den ena är att stärka kunskapen. Om en människa drabbas av en sällsynt sjukdom är det avgörande att hon får vård där kunskapen är som störst om hennes sjukdom. Dessutom kräver vissa sjukdomar ovanliga, avancerade behandlingar som är svåra få tillräcklig erfarenhet av i ett litet land som Sverige. Sällsynta diagnoser och avancerade, ovanliga behandlingar kräver vana och expertis som inte går att få med bara ett fåtal patienter per år. Vi liberaler vill därför inrätta europeiska specialistcentra för sällsynta sjukdomar och ovanliga, avancerade behandlingar, så att läkare får samla på sig den erfarenhet som hela Europa kan ge. Det kommer att göra stor skillnad för sjuka människor i skriande behov av god sjukvård.
Vår andra åtgärd kan inte vänta. Den handlar om att säkra grundpelaren i modern sjukvård: antibiotika. Antibiotika botar vardagsinfektioner, räddar tidigt födda barn och möjliggör intensivvård och cancerbehandling. Men alltfler bakterier kan försvara sig mot dem.
Enligt en brittisk SOU kan resistenta bakterier år 2050 vara världens vanligaste dödsorsak, motsvarande sammanlagda dödsfall i diabetes, cancer, trafikolyckor, stelkramp, kolera, mässling och diarréer. Antibiotikaresistenta bakterier är ett hot mot hela vår moderna sjukvård. Vi behöver ta striden mot dessa motståndskraftiga, antibiotikaresistenta bakterier.
Bakterier känner inga gränser. Därför behövs ett gränsöverskridande europeiskt samarbete mot antibiotikaresistens. Vi vill skärpa miljökraven för import av antibiotika in i EU, så att utsläppen minskar på andra håll i världen när antibiotika tillverkas. Vi vill även stifta gemensamma europeiska regler för antibiotikautsläpp inom djurhållning, läkemedelsförskrivning. Dessutom vill vi värna och stärka EU-projekt för nya antibiotika och för forskning om effekterna antibiotikaresistensen får på både ekosystem och på oss människor.
Det europeiska samarbetet kan inte överskattas, vare sig historiskt eller i framtiden. Vi är stolta över att vara en del av en union som betytt så mycket, och som kan göra så stor skillnad för människors hälsa och hela liv.