Svar på Gösta Johanssons insändare 15 februari och Birgitte Sjöstrands insändare 22 februari:
Vi blir fler, Enköpings kommun växer och står inför utmaningar som kräver nya arbetssätt och nya lösningar.
Biblioteket har i uppdrag att vara tillgängliga och ge alla en likvärdig biblioteksservice. För att kunna uppfylla uppdraget stannar bokbussen vid fasta hållplatser på bestämda tider. Detta för att fler ska ha möjlighet att låna på bokbussen och öka tillgängligheten till biblioteken.
På landsbygden stannade bokbussen under fyra veckor på 136 platser varav 18 är till exempel förskolor, omvårdnadsboenden och ungdomshem. Om vi räknar en förskola som en låntagare var det cirka 194 låntagare på landsbygden. Bokbussen har även åkt hem till daglediga, föräldralediga och andra som arbetar hemifrån. Ett tjugotal av dessa kunde inte på egen hand besöka bokbussen och kommer att under 2019 omfattas av Boken kommer.
Från januari besöker bokbussen under en månad 33 förskolor och familjedaghem, fem omvårdnadsboenden, ett ungdomshem samt 42 fasta hållplatser runt om i kommunen.
Vi förstår att det innebär stor förändring för de privatpersoner där bokbussen tidigare har stannat direkt utanför dörren. I och med bokbussens nya hållplatser utökar vi Boken kommer till hela kommunen.
Tjänsten Boken kommer är en mycket uppskattad verksamhet som tidigare erbjudits till de personer i centrala Enköping som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning inte själva kan ta sig till biblioteket. Du får hjälp av din personliga bibliotekarie med vad du vill läsa och vad du vill låna. Vi tipsar om litteratur och personal kommer sedan hem till dig med böckerna.
För att nå fler invånare kommer vi under året att utveckla metoder, arbetssätt och samarbeten. Vi fortsätter att regelbundet att följa upp, utvärdera och vid behov justera de fasta hållplatserna.