Med stolthet och glädje tog vi emot nyheten om att vår vän och mångårige samarbetspartner Denis Mukwege, chefsläkare på Panzisjukhuset i DR Kongo, är en av årets mottagare av Nobels fredspris.
Svensk pingstmission var med om att bygga upp Panzisjukhuset under brinnande krig 1999, men relationerna till Denis Mukwege går längre tillbaka än så. Vi har funnits i Kongo sedan 1920-talet, och 2004 var vi med och startade projektet Survivors of Sexual Violence, SSV, som ger vård till kvinnor och barn som utsatts för grovt sexuellt våld.
Den humanitära situationen i DR Kongo är rankad av FN som en av de värsta i världen. Ändå flyger den ofta under mediernas radar här hemma. Krisen hänger på många sätt ihop med den politiska utvecklingen i landet, med en president som skulle ha avgått för två år sedan men som hittills envist har klamrat sig kvar vid makten.
Demokrati är ett långsiktigt arbete och ingenting att ta för självklart. Vår partner i DR Kongo arbetar därför bland annat med projektet Badilika, där kvinnor och män får lära sig om demokratiska principer och verktyg, som de sedan kan använda i sin vardag som ledare i olika sammanhang.
I Sverige gick vi till vallokalerna tidigare i höst. Vi har fortfarande ett oklart parlamentariskt läge, men alla har rätt att uttrycka sig och de folkvalda respekterar det. I DR Kongo är verkligheten en annan. Människor kämpar för att få uttrycka sina åsikter. Få kritiserar regeringen eftersom det finns risk för att hamna i fängelse eller rentav bli mördad. Ändå fortsätter många att kämpa för att det utlysta valet i december verkligen ska bli av.
De gör det dessutom mitt i en humanitär katastrof – i avsaknad av vatten, mat och fungerande vägar. De gör det därför att de är övertygade om att demokrati leder till stabila institutioner, fungerande samhällsservice och en mer rättvis fördelning av resurser. Förändring tar tid, och för att kunna bygga den behövs fred.
Men det behövs också mer. Sverige har haft ett långt engagemang för DR Kongo, och sitter i FN:s säkerhetsråd året ut. Vi vill nu att den nya svenska regeringen, när den tillträder, ska visa att Sverige menar allvar med fina ord om solidaritet, och se till att fortsätta lyfta situationen i DR Kongo som en av de mest akuta att lösa. Det internationella samfundet måste upprätthålla ett tryck på DR Kongo för att se till så att de utlovade valen i december hålls, och att det sker på ett demokratiskt sätt.
Denis Mukwege har fått många fina priser, och snart kommer han att ta emot det finaste av dem alla. Men han har själv många gånger uttryckt att alla dessa priser inte är någonting värda om de inte leder till förändring för DR Kongos folk. Det är dags att ta honom på orden.