Nya uppdaterade siffror för hur mycket Sverige kan fortsätta att släppa ut om vi vill bidra till att klara målen i Parisavtalet visar att vi från 2021 får inte släppa ut mer än cirka 260 miljoner ton koldioxid.
Det är oerhört lite om vi betänker att endast transportsektorn släppte ut omkring 16 miljoner ton 2019. Med vår hittillsvarande utsläppstakt så är vår kvot slut inom fem år. Forskarna säger att vi skulle behöva minska utsläppen med 17 procent per år för att inte överskrida klimatbudgeten. Det motsvarar nästan nio miljoner ton per år, dvs mer än en halvering av biltrafikens utsläpp, eller nästan alla de utsläpp som våra utrikesflyg orsakade före pandemin.
Alltså krävs det nödåtgärder detta år 2021. Här är några förslag
• Vi får inte låta flygandet gå tillbaka till det som var före pandemin. Det behövs speciallagar som begränsar antalet starter och charterresor i stor omfattning
• Biltrafiken ser ut att ha minskat utsläppen med 9 procent under pandemin. Vi får inte låta den gå tillbaka till det gamla heller. Specialreglera stadstrafiken och gör kollektivtrafiken avgiftsfri. Höj bränslekostnaderna och ge specialstöd till landsbygden till dess elbilen slagit igenom. Storsatsa på elektrifiering. Förbjud förbränningsmotorn i nya personbilar fr o m 2025.
• Sätt ett tioårigt moratorium för alla kalhyggen från och med nu, och storsatsa på att alla pågående byggplaner ska ställas om till trä och andra utsläppfria tekniker
• Låna upp till en Marshallplan för omställning av Sverige med 200 miljarder per år med fokus på energibesparing, havsbaserad vindkraft, solenergi, tågtrafik, elektrifiering, omställningsstöd till landsbygden med mera.
Det är nu vi måste våga. Nästa år kan det vara försent.
Gör en Marshall-plan för klimatet
Sverige bör införa en omställningsplan för klimatet med fokus på bland annat energibesparing,solenergi och omställningsstöd till landsbygden, skriver Torbjörn Vennström.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.