Håbo behöver sina skatteintäkter

Det är fel att sänka skatten i Håbo, skriver Agneta Hägglund.

Det är fel att sänka skatten i Håbo, skriver Agneta Hägglund.

Foto: Anders Liljestrand/Arkiv

Insändare2019-10-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens Nyheter har skickat ut en enkät till landets kommuner. Svaren visar att 4 av 5 kommuner tvingas göra nedskärningar i verksamheterna nästa år och samtidigt kommer var tionde kommun att tvingas höja skatten. Situationen för kommunernas ekonomi är ansträngd och ett av skälen anges vara att det demografiska trycket ökar och vi blir allt fler äldre och fler barn i förskola och skola. Vi har dessutom ett nytt skatteutjämningssystem som kommer att påverka Håbo negativt. Dessa framtida utmaningar är något vi Socialdemokrater tar på fullaste allvar.

Tyvärr talar vi för ”döva öron” i Håbo kommun. Här väljer den styrande Alliansen + MP med stöd av SD att föreslå fullmäktige att sänka skatten med 25 öre, vilket innebär minskade skatteintäkter på ca 13 miljoner. Intäkter som vi så väl behöver till våra verksamheter och till våra investeringar eller till att betala av på våra lån.

I den delårsuppföljningen som har presenterats för oss per augusti så är prognosen att till exempel barn och utbildningsnämnden går mot ett stort underskott på ca 18 miljoner och mot ett resultat för kommunen på ca 4,9 miljoner efter att engångsintäkter i form av markförsäljning dragits av och som inte får räknas in i balanskravet. 

Vi har valt att inte presentera något ”eget” budgetförslag ännu. Vi yrkade på återremiss på kommunstyrelsen med motiveringen att vi vill avvakta den samverkan som ska genomföras med de fackliga organisationerna och även ta del av KPR och KHR:s synpunkter på förslaget men tyvärr fick vi inget gehör för detta. För oss är det viktigt att en konsekvensanalys görs på de av Alliansen föreslagna besparingarna/effektiviseringarna på ca 67 miljoner. 

Att Lise-Lotte Grahn Elg sedan i tidningarna uttalar sig om att ”detta är klassisk borgerlig politik” och att ” de som har det sämst ställt i vårt samhälle behöver hjälp att få göra flera val, bestämma själva vad de vill göra med sina pengar” Den sista meningen ställer vi självklart upp på, men så många olika val kan det ju inte vara möjligt att göra för den med lägst inkomst att få 7 kronor/månad mer i plånboken att välja för.