Svar på insändaren ”Påverkar macken klimatet?” 6/3
Håbo kommun har ett ansvar att agera utifrån globala och nationella mål, och vi har även egna miljö- och klimatmål att förhålla oss till. Kommunen har mål om att ställa om mot en hållbar framtid och vara oberoende av fossila bränslen. Kommunens största energirelaterade utsläppskälla kommer från våra transporter och är något vi behöver ta ansvar för. Utsläppsminskningen i Håbo kommun går för långsamt för att vi ska nå klimatmålen.
Som en följd av det akuta behovet att minska utsläppen av växthusgaser har Sverige infört en klimatlag och riksdagen har fastställt nationella mål om att växthusgasutsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030 och inte längre förekomma 2045. Världens länder har enats om ett nytt klimatavtal där vi ska jobba för att den globala temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader.
För att vi ska lyckas med omställningen behöver vi satsa på flera olika förnybara alternativ. De senaste åren har ungefär en femtedel av inrikestrafiken drivits med förnybar energi. Konkurrensen står inte mellan exempelvis biogas och biodiesel som lyfts i insändaren, utan mellan de fossila drivmedlen och alla förnybara alternativ.
Det planerade biogastankstället beräknas minska klimatpåverkan med drygt 15 000 ton koldioxidekvivalenter över 15 år vilket motsvarar ungefär 500 vanliga personbilar varje år. Naturvårdsverkets bidrag på 4 miljoner behöver medfinansieras med 1,5 miljoner kronor lokalt. Men genom att sälja biogas till marknadspris visar beräkningar att tankstället kan bära sina egna kostnader under sin livstid. Genom att satsa på biogas som ett av flera förnybara drivmedel i Håbo kommun skapas även andra värden, som ökad krisberedskap och energisäkerhet, regional tillväxt och omställning till en cirkulär ekonomi.
Under tio års tid har Håbo kommun verkat för att få kommersiella aktörer att etablera ett gastankställe i kommunen. Nu arbetar kommunen istället för att genomföra satsningen i samverkan med en näringslivsaktör. Om ingen aktör i privat sektor är intresserad kan det bli aktuellt för kommunen att bygga tankstället i egen regi med hjälp av investeringsbidraget.
Att sälja subventionerad bensin strider mot våra klimatmål och eftersom det finns flera marknadsaktörer som säljer bensin och diesel i Håbo kommun skulle det strida mot lagstiftning både i Sverige och EU.
Bidraget från Naturvårdsverket beviljades i konkurrens med andra åtgärder utifrån vilken åtgärd som reducerar mest växthusgasutsläpp per investerad krona.