Hur förberedda är vi på extremväder?

Vilken beredskap har Enköpings kommun för extremväder, skriver Tomas Lagerwall.

Hur kan kommun hjälpa årsrika personer och personer med funktionsnedsättningar om vi får en extrem långvarig värmebölja?skriver Tomas Lagerwall.

Hur kan kommun hjälpa årsrika personer och personer med funktionsnedsättningar om vi får en extrem långvarig värmebölja?skriver Tomas Lagerwall.

Foto: Erik Johansen/TT

Insändare2021-08-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren 2021 har präglats av extremväder på många håll i världen. 200 dödsoffer för översvämningar i Tyskland och Belgien. Hela städer har utplånats av bränder i Nordamerika.

Kraftiga översvämningar har också förekommit i vårt närområde till exempel i Gävletrakten och i Dalarna.

Extremväder har alltid förekommit, men inte i den omfattning vi nu ser.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) varnar för att extremväder är något vi får räkna med och att vi måste förebereda oss. Många av de klimatförändringar som observerats saknar motsvarighet under tusentals år, säger Naturvårdsverket.

Att människans påverkan är en orsak till mer extremväder torde vara tämligen väl klarlagt

Min fråga till Enköpings kommun är: Hur förberedda är vi?

Jag riktar frågan till omsorgs- och socialförvaltningarna, men också kommunledningen;

- Vilken beredskap har kommunen för att bistå årsrika personer och personer med funktionsnedsättningar om vi får en extrem långvarig värmebölja?

- Vad händer om vi får 70 -100 mm regn under ett dygn och med stora översvämningar som följd. Hur klarar sig Örsundsbro, centrala Enköping och andra ställen i vår kommun? Katastrofer i andra länder visar att personer med funktionsnedsättning och årsrika personer är särskilt utsatta vid översvämningar.