Hösten 2017 bröts tystnaden och kvinnor började berätta om sexuella övergrepp. Hashtaggen Metoo blev en start och en vändpunkt. Hur gick det sedan?
Kanske går det både framåt, bakåt och på stand-by.
Europeiska jämställdhetsinstitutet, European Institute for Gender Equality (EIGE) har nyligen publicerat en rapport för 2017.
Då det gäller jämställdhet toppar Sverige EU-listan med 82,6 p av 100 möjliga. Utvecklingen går fortsatt framåt – men långsamt jämfört med snittet i EU.
Störst framsteg har skett inom kategorierna makt och kunskap, där representationen av kvinnor i beslutsfattande position ökat. Däremot har fördelningen av ekonomiska resurser mellan män och kvinnor blivit mer ojämlik. Kvinnor tjänar 14 procent mindre än män och lägger ner mer tid på att ta hand om familj, matlagning och hushållsarbete, dvs det obetalda arbetet.
I rapporten delges också kostnaderna för mäns våld mot kvinnor i Sverige. Notan hamnar på 43 miljarder kronor/år. Vad som här räknas in är nedsatt livskvalitet, minskade antal friska levnadsår och den totala samhällskostnaden. För samhället innebär det kostnader för polis, domstolsväsende, sjukvård, kvinnojourer, arbetsbortfall, socialtjänstens insatser för meddrabbade barn etc.
Nämnas bör, att nästan hälften av kvinnorna i Sverige har upplevt våld och/eller sexuellt våld sedan de fyllt 15 år. Snittet i EU är var tredje kvinna. Det handlar om ett alltför stort mänskligt lidande – och en alltför hög kostnad för samhället.
I samband med MeToo-kampanjen under november bjuder Feministiskt Initiativ och ABF in Luis Lineo att hålla i ett homeparty i Enköping. Han är jämställdhetsutvecklare, antivåldskämpe och politiskt aktiv inom F!.
Luis arbetar för en ny mansroll fri från våld och machokultur. Han har som fd ordförande i ”Män för jämställdhet” lyft mäns ansvar inom jämställdhetsarbetet och verkat för att skapa attitydförändringar bland män, pojkar och pappor. Med stor erfarenhet från sexualpolitik och våldsförebyggande arbete, går han nu vidare med de politiska förslag, som lyftes under MeToo-uppropen 2017.
Det blir en blandning av föreläsning, workshop och frågestund. Vi pratar om män, normer, våld, sexuella övergrepp och om kvinnorna, som brutit tystnaden under hashtaggen MeToo samt om våra möjligheter att gå från att vara offer till att bli aktörer för förändring.
Vi startar också en studiecirkel i ”Antirasistisk feminism” under november för att fördjupa förståelsen för begreppen jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet, feminism och rasism. I tider av tilltagande nationalism och rasism, behöver vi reflektera över, vad som händer i samhället och göra konsekvensanalyser. Frågan är, vilken typ av samhälle vi vill leva i. Något att reflektera över!