KD vill värna alla människors liv, frihet och värdighet

"Kristdemokrati står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Vi sätter människovärdet och familjen högt, och motarbetar alla former av totalitarism", skriver Henrik Lindberg (KD).

KDs värderingar grundar sig på kristendomen, men partiet skiljer på religion och politik, skriver Henrik Lindberg (KD).

KDs värderingar grundar sig på kristendomen, men partiet skiljer på religion och politik, skriver Henrik Lindberg (KD).

Foto: Mikael Fritzon/TT

Insändare2022-06-23 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Bob Jonsson om KD

Vi uppfattar insändaren som raljerande, men vill ändå bemöta den. Bob ifrågasätter att KD har ett berättigande och att partiet inte har en samhällssyn som grundar sig på den kristna värdegrunden, vilket namnet antyder.

Vad gäller partiets berättigande kan vi konstatera att det är väljarna som avgör det på valdagen. Opinionssiffrorna tyder på att det finns ett stöd för partiet bland väljarna i Sverige.

Vad gäller skolan, så anser KD att det skall finnas valfrihet, där föräldrarna och deras barn kan välja att gå i en skola som är offentlig eller en friskola med t.ex. kristen profil. Det är en valfrihet som ifrågasätts av främst partier på vänsterkanten. KD kommer alltid att försvara denna rättighet. 

Kristdemokrati står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Vi sätter människovärdet och familjen högt, och motarbetar alla former av totalitarism. Alla som delar våra idéer är välkomna i partiet. Man behöver inte vara troende kristen för att rösta på KD. Värderingarna grundar sig på kristendomen, men vi skiljer på religion och politik. Tron är en personlig fråga medan politiken styr villkoren för vilket samhälle vi lever i tillsammans.

Varje människa är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller på ett kränkande sätt utnyttja henne. Varje människa är unik, men behöver gemenskap med andra för att leva och utvecklas. Människan har såväl kroppsliga och själsliga som andliga behov. Det kristdemokratiska samhällsarbetet tar därför sin utgångspunkt i människans helhet och betonar människans behov av gemenskap. Den viktigaste gemenskapen är familjen. I denna lilla grupp får familjemedlemmarna möjlighet att möta kärlek, omtanke och förståelse, men också att ställas inför krav och ta ansvar.

Solidaritet kan definieras som den medmänsklighet och kärlek som utgår från den gyllene regeln – allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem. Vi vill värna alla människors liv, frihet och värdighet, oavsett geografiskt avstånd. Vi vill solidarisera oss med de svaga och förtryckta, sträva efter social rättvisa, utjämna strukturella orättvisor och skapa en rättvis fördelning av samhällets goda. Alla räknas och omfattas av samhällsgemenskapen. Detta kallar vi för solidaritetsprincipen.