Nio månader kvar till valet ser vi att två politiska block håller på att utkristalliseras i Sverige. Men det är inte två klara distinkta block:
1) Det konservativa blocket som består av Moderaterna, Kristdemokraterna med stöd av/eller i samarbete med Sverigedemokraterna. Liberalerna har lämnat det socialliberala blocket och verkar vilja bli en del av det konservativa blocket. Några kallar detta block liberalkonservativt, men Sverigedemokraterna och kanske inte heller Kristdemokraterna verkar gilla vad som kallas liberala värderingar. Sverigedemokraternas ordförande Jimmy Åkesson har pratat nedlåtande om liberalismen, till exempel i Svenska Dagbladet den 21 november 2019.
2) Det socialliberala blocket som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet med stöd av/i samarbete med Centerpartiet. Vänsterpartiet skulle vilja tillhöra detta block, men Centern vill inte släppa in dem. Några vill kalla detta ett vänsterliberalt block, men det gillar inte Centern.
Sverigedemokraterna har sina rötter i vitmaktrörelsen och gör allt för att städa ut rasistiska, homofoba och andra grupper ur sina led. Men det dyker hela tiden upp ledande Sverigedemokrater som gör rasistiska uttalanden.
Vänsterpartiet var tidigare ett kommunistiskt parti, men har gjort upp med kommunismen under nuvarande och föregående ledning, dvs sedan Jonas Sjöstedt blev partiledare 2012.
Säkert finns dock en och annan person kvar i partiet som säger sig vara kommunist. Centerpartet vill inte acceptera Vänsterpartiet som en del av det socialliberala blocket.
Centerpartiet vill inte heller ha ett samarbete med Sverigedemokraterna.
Vad kommer det att innebära när en ny regering ska bildas efter valet den 11 september? Det kommer säkert inte att bli lätt. Hur partierna lyckas i valet kommer att vara viktigt i förhandlingarna.
Tidigare hade Sverige få partier, men med starka falanger inom partierna. Det gällde inte minst inom Socialdemokraterna, men också bland dåtidens borgerliga partier; Högerpartiet/Moderaterna, Folkpartiet/Liberalerna och Bondeförbundet/Centerpartiet. Uppgörelser slöts i små grupper utan insyn.
Idag kan vi som väljare påverka utvecklingen genom att välja bland fler partier. Men det ställer större krav på oss att sätta oss in i vad partierna står för - om vi vill! Eller låta oss utsättas för partiernas propagandamaskiner!
Min uppmaning till oss väljare är därför; Fundera över vad som är viktigt för dig, läs på vad de olika partierna står för och bestäm dig innan du översköljs av valpropagandan!