Kravet på skolan är ohållbart. Allt högre krav och förväntningar ställs på skolans personal utifrån samhällets utveckling eller förändringar. Från ett tidigare homogent samhälle med inriktning för industrin lever vi i ett turbulent samhälle med allt för mycket ny teknik och olika åskådningar.
Samhället förändras i mycket hög takt.
Skolans uppdrag belastas med allt för mycket sociala uppdrag som socialarbetare, olika språk, bemötande, integration och assimilation med mera och detta utöver de givna kraven att förmedla kunskapskraven som ställs utifrån riksdagens beslut.
De höga kraven ställer i sin tur höga krav på kommuner och skolpersonal.
Det som inte i lika hög grad har utvecklats eller förändrats är synen på skolans organisation och uppbyggnad.
Utifrån ett månghundraårigt synsätt med undervisningsgrupper på 30 elever och en lärare i 60-minuters pass och i vissa fall någon resurslärare eller assistent. Allt detta utifrån kommunernas självbestämmande och budget om hur en skola ska vara uppbyggd , både fysiskt som organisatoriskt.
Det är en förolämpning såväl för elev som pedagog, just för att kunna bemöta dagens krav utöver den "kunskap" som ska förmedlas.
Den bästa investeringen som kan göras för framtidens människor och samhälle är att få resurser till mindre undervisningsgrupper, där elever kan komma till tals, bli synliggjorda och bli förstådda för att utvecklas till harmoniska individer.
Skolan ska vara statlig och ha denna kontroll.
Kanske bättre än att satsa på socialtjänster och polis. Räkna på detta!