Lämna flygskammen i soptunnan

Flyget behövs fortfarande, skriver Sune Johansson.

Flyget behövs fortfarande, skriver Sune Johansson.

Foto: Matthias Schrader/TT

Insändare2019-10-12 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt klimat är ett hett samtalsämne och en stor del av detta är naturligtvis klimataktivisten Greta Thunberg. Om  jag har förstått henne rätt så skall världen omgående – i avvaktan  på att flygplan kan drivas med fossilfria bränslen – sluta att flyga. Att skapa fossilfria bränslen till flygplan är ingenting som görs i en handvändning. En säger att det skall kunna vara verklighet år 2030, en annan 2040 och en tredje år 2045.

Hur det dagliga livet i Sverige skall fungera fram till dess har inte Thunberg berättat. Möjligen kan det bero på att ingen har frågat henne. Vilka frågor kan det då handla om? Frågelistan kan göras praktiskt taget hur lång som helst men jag skall här nämna fyra stycken. Skall vi inte kunna åka på en solresa eller hälsa på släkten i utlandet? Hur skall industrier och bilverkstäder fungera när inte reservdelar kan flygas till Sverige? Hur länge kan ett sjukhus vänta på reservdelar innan verksamheten kantrar? Cirka 17 000 människor är direkt eller indirekt beroende av Arlanda flygplats för att betala mat och hyra. Hur många av dessa kommer att bli arbetslösa? 

En som ger besked om den framtida utvecklingen är Transportstyrelsens sakkunnige medarbetare Jean-Marie Skoglund (SVT28/9). Han menar att klimatoron får stå åt sidan, resandet vid svenska flygplatser förväntas öka de närmaste åren, det främsta skälet till ökningen är att det saknas alternativa färdsätt och slutligen att för väldigt många svenskar går utrikesflyget inte att välja bort.

Till er som yrkesmässigt eller privat i nuläget ändå måste använda flyget vill jag ge ett gott råd. Ta fasta på de orden och lämna flygskammen hemma i soptunnan.