Det råder en begreppsförvirring i skolan värld angående lärarbehörighet, lärare med examen och lärare. Enköpings skolförvaltning anger nu att 93,5 procent av grundskolans lärare har lärarexamen. Rubriken till denna nyhet, publicerad på kommunens kominsida, är att lärarbehörigheten ökat.
SCB gör följande uppdelning i sin statistik:
Lärare är en person som har pedagogiska uppgifter och undervisar en grupp elever på egen hand.
Lärarexamen avser alla typer av lärarexamina från universitet och högskolor samt utländska validerade lärarutbildningar.
Ovanstående är dock inte detsamma som lärarlegitimation. Legitimationen utfärdas till behöriga lärare. Det kan till exempel gälla behörighet att undervisa i ett eller flera ämnen på högstadiet årskurs 7-9.
Enligt lärarkollen från Lärarförbundet hade Enköpings kommuns grundskolor 69 procent lärare som var behöriga i ett eller flera ämnen. (Om de undervisar i de ämnena är oklart.) För samma år anger skolförvaltningen 91 procent med lärarexamen. Grundskolechefen Anders Härdevik kommenterar att vi (Enköpings kommun) aldrig haft så många legitimerade lärare som i år.
Vore intressant att veta hur många legitimerade lärare vi har i grundskolan då detta enligt SCB inte avser lärare med lärarexamen som är det som anges i kommunens artikel.
Är det en viktig fråga? Statistik ska man ta med nypa salt enligt grundskolechefen. Jo, det är nog viktigt att vi har lärare som är ämnesutbildade. Forskningen säger (även sunt förnuft) att ämnesutbildade lärare är bättre än lärare som inte har ämnesutbildningen. Lärarlegitimation ger behörighet att undervisa i de ämnen som man är utbildad i. Avsikten med införandet av legitimation var att dels höja yrkets status men kanske ännu viktigare att höja kvaliteten på undervisningen. Tidigare fick många lärare undervisa i ämnen de inte hade utbildats till. Utfallet av införandet av legitimationerna har dock inte gett avsedd effekt. Fortfarande får många lärare kvacka i ämnen de inte har läst och känner sig osäkra i.
Ibland får man höra att bara man har lärarlegitimation (eller lärarexamen) kan man undervisa i vilket ämne som helst. Sådana påståenden drivs mer av ekonomiska orsaker än pedagogiska och strider mot bättre vetande.
Nu är det inte bara lärarlegitimation som avgör om du är en bra lärare eller inte. Under åren har jag mött många ämneskunniga lärare som fungerat utmärkt trots avsaknad av legitimation. En god idé för kommunen vore att skapa förutsättningar för sådana lärare att uppnå lärarlegitimation.