Missvisande om Engelska skolan

91procent av Engelska skolans lärare som har  lärarlegitimation från Sverige eller något annat land, skriver Percy Westerlund. (Bilden är tagen på en annan skola).

91procent av Engelska skolans lärare som har lärarlegitimation från Sverige eller något annat land, skriver Percy Westerlund. (Bilden är tagen på en annan skola).

Foto: Berit Roald/TT

Insändare2020-09-05 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens vice ordförande, Solweig Eklund (s), hävdar i en insändare den 2 september att Engelska skolan inte uppfyller ”grundläggande krav om legitimerade lärare”. Enligt Eklund har Engelska skolan en låg andel legitimerade lärare. Det är ett påstående som ofta framförs av politiker som ogillar friskolor. Frågan är dock om inte Solweig Eklund är felinformerad.

Det stämmer visserligen att endast 51procent av Engelska skolans lärare har svensk lärarlegitimation. Men därtill kommer de 41procent av lärarna som har legitimation från något annat land. Nästan hälften av skolans lärare kommer nämligen från engelskspråkiga länder eftersom undervisningen bedrivs på engelska. Skollagen medger undantag från kravet på svensk lärarlegitimation för skolor som fått tillstånd att undervisa på engelska. Är Solweig Eklund okunnig om detta? 

Frågan är om lärare med legitimation från dessa länder är sämre rustade än de kollegor som examinerats i Sverige. Jag tror knappast det. Engelska skolans goda prestanda är allmänt omvittnad. Över 200 000 barn och ungdomar står i kö för få börja på skolan. Det kan tilläggas att skolan även etablerat sig i flera så kallade utanförskapsområden med gott resultat. Cirka 36 procent av eleverna har utlandsfödda föräldrar. Mycket talar för att Engelska skolan skulle kunna ge ett värdefullt bidrag till att hantera skolans utmaningar i Enköping.