Orimliga förutsättningar för fria förskolor

Sena besked från kommunen försvårar förskolornas verksamhet,  skriver representanter för de fria förskolorna i Enköping.

Sena besked från kommunen försvårar förskolornas verksamhet, skriver representanter för de fria förskolorna i Enköping.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2019-12-07 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om ungefär en månad går vi in i ett nytt år.
Tänk dig att du som driver ett företag
- inte har en aning om vilka intäkter du ska räkna på,
- du vet inte vilka lämplighetskrav som kommer att ställas på dig som företagare,
- du vet heller inte om man kommer att ställa särskilda kompetenskrav på dig (utöver de som redan finns i dag) men,
- du vet att du kommer att få betala avgifter, men inte hur höga de kommer att vara, för att bli granskad.

Detta är verkligheten för de idéburna fria förskolorna i de flesta svenska kommuner. Vill vi ha en mångfald fria förskolor och öka andelen idéburna sådana måste vi få bättre förutsättningar. Till skillnad från de kommersiella förskolekoncernerna är idéburna förskolor små enheter med begränsade ekonomiska resurser då allting återinvesteras i verksamheten för att gynna barnen.

Det här är verkligheten för oss fristående förskolor i Enköpings kommun. Det är mer en regel än ett undantag att man inte följer skollagen och meddelar oss beslut inom angiven tid. Detta år får vi dessutom inte besked för alla våra barn i behov av extraordinära stödåtgärder i tid. 

All personal som är anställda som resurser för tilläggsbelopp får inte besked om de kan stanna efter nyår för vi vet inte om resurserna i form av pengar finns. Kan vi inte få dessa resurser kan vi i vår tur inte följa skollagen och diskrimineringslagen då vi inte kan tillgodose en likvärdig utbildning för alla. Vi framstår som dåliga arbetsgivare med dålig personalpolitik för att vi inte vet vilken budget vi ska förhålla oss till.
Skärpning alla politiker i Enköpings kommun!