Patienten drabbas av bristen på röntgensjuksköterskor

Bristen på röntgensjuksköterskor påverkar vården och arbetsmiljön, skriver Josefine Högberg och Kristian Hjertén.

Röntgensjuksköterskorna är för få idag och behöver bättre arbetsvillkor, löneutveckling och arbetsmiljö, skriver Josefine Högberg och Kristian Hjertén.

Röntgensjuksköterskorna är för få idag och behöver bättre arbetsvillkor, löneutveckling och arbetsmiljö, skriver Josefine Högberg och Kristian Hjertén.

Foto: ERIK G SVENSSON

Insändare2022-11-10 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtliga regioner i Sverige uppger att det råder brist på legitimerade röntgensjuksköterskor på deras arbetsplatser. Köerna till röntgen är oroande långa och patienter får vänta på diagnos och behandling. En hög arbetsbelastning, krav på beredskap i hemmet, uppsägningar och vakanser skapar en tung arbetsmiljö. Arbetsvillkoren måste förbättras och nyckelkompetens måste användas bättre när vården ska digitaliseras och flytta närmare patienterna. 

Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige och merparten av dessa utförs av legitimerade röntgensjuksköterskor. Arbetet kräver både djup och bred kompetens och det ingår att självständigt planera, utföra, framställa och kvalitetsgranska de röntgenundersökningar som ligger till grund för patientsäker diagnos och behandling. Röntgensjuksköterskan har en unik utbildning och specifika kunskaper inom radiologi och omvårdnadskompetens kopplat till uppdraget. Men långa väntetider innebär att diagnos och behandling fördröjs, i värsta fall med förvärrade besvär för patienten eller dödsfall som resultat.

Enligt Socialstyrelsens senaste statistik uppger nu samtliga av landets 21 regioner att det råder brist på röntgensjuksköterskor och tyvärr har det blivit värre över tid. Vi efterlyser därför att nya styret i region Uppsala tänker långsiktigt och proaktivt när det gäller invånarnas tillgång till röntgen och efterföljande diagnos och behandling. Vägen dit går genom att regionen satsar på att vara en attraktiv arbetsgivare så att vi får fler kollegor. I samband med den internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor den 8 november föreslår Vårdförbundet därför:

  • Regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket. Röntgensjuksköterskorna är för få idag och behöver bättre arbetsvillkor, löneutveckling och arbetsmiljö. 
  • Utbildning och kompetensutveckling säkras. Lärosätena måste kunna ta emot flera studenter och då behöver antalet platser för verksamhetsförlagd utbildning utökas och fler handledare säkras. I takt med att vården utvecklas behöver också personalens kompetenser utvecklas. Det bör införas en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor.  
  • Att röntgensjuksköterskan, med sin unika kompetens inom avancerad medicinsk teknik och digitalisering, får en nyckelroll inom teknikutveckling, digitalisering och mobilisering så att vården kan moderniseras och flytta närmare individen.