Politiker som estradörer eller?

Sveriges problem när det gäller elförsörjningen är främst att kapaciteten att transportera el mellan olika delar av land är otillräcklig, skriver Tomas Lagerwall.

Sveriges problem när det gäller elförsörjningen är främst att kapaciteten att transportera el mellan olika delar av land är otillräcklig, skriver Tomas Lagerwall.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Insändare2021-11-18 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”[Ljuset slocknar]
[Ficklampan tänds]

Vet ni vad som hände nu? Det blev vindstilla i Öresund. Så de där vindkraftverken som står där nere slutade snurra.

Det är nästan så att man blir sugen på att dra spökhistorier i stället. Det här är berättelsen om Miljöpartiets järngrepp om svensk energipolitik”, Ebba Busch vid Kristdemokraternas riksting. (Källa KD:s hemsida)

Lördagen den 13 november – den dag hon höll sitt anförande - exporterade Sverige massor av el, över 3000 MW. Så är det huvuddelen av tiden. I Öresund finns ett större vindkraftverk, men de flesta finns i norra Sverige. Två viktiga fakta som hon nog borde ha tagit hänsyn till vid sitt utspel.

Sveriges problem när det gäller elförsörjningen är främst att kapaciteten att transportera el mellan olika delar av land är otillräcklig. På sikt måste vi också öka produktionen av el.

Sverige har idag sex kärnkraftverk i drift och ägarna planerar att driva dem till åtminstone 2040 (källa Strålsäkerhetsmyndigheten). De kärnkraftverk som lagts ner under senare år har stängts av ägarna. Omfattande investeringar hade krävts för att driva dem vidare. Det var helt enkelt inte lönsamt att satsa så mycket pengar. Kärnkraften är dyr och farlig. En olycka vid ett kärnkraftverk i Sverige eller Finland kan få mycket stora konsekvenser för hela vårt land. Dessutom måste vi förvara använt kärnbränsle i många tusen år. Vi lämnar alltså över problem till kommande generationer!

Ebba Busch är utan tvekan den främsta estradören bland svenska partiledare, säger SVTs kommentator Mats Knutson.

Frågan är: Vilka politiker vill vi ha? Estradörer eller politiker som utifrån fakta vill fatta kloka beslut?