Beskedet att Universitets- och högskolerådet (UHR) planerar att ställa in höstens högskoleprov är ett svek mot landets unga. Regeringen behöver nu agera för att förändra beslutet.
I en tid då intresset för högskolestudier ökar är högskoleprovet mer aktuellt än någonsin. Inte minst för att ge möjligheter till dem som just gått ut gymnasiet. För den som inte har tillräckliga gymnasiebetyg för att söka sin drömutbildning är högskoleprovet ett viktigt alternativ. Därtill bidrar provet med att den som söker hamnar i ytterligare en urvalsgrupp – vilket innebär en större chans till antagning. Högskoleprovet har betydelse och höstens prov är kanske det viktigaste på länge, med anledning av att vårens prov ställdes in.
Den rapport som UHR har presenterat visar enbart på argument för att ställa in provtillfället i oktober, alternativa lösningar prövas överhuvudtaget inte. Myndigheten listar problem kring social distansering och en maxgräns på 50 personer. Det kan dock kännas orimligt att peka på att distansering är ett problem i en provlokal. Distansering är i mångt och mycket något som redan praktiseras – för att undvika fusk. Ytterligare ett perspektiv som lyfts upp som problematiskt är att kunna rekrytera provpersonal – samtidigt är 9,2 procent arbetslösa i Sverige och det kommer knappast vara svårt att anställa.
Det kommer behövas insatser för att provskrivare och personal ska kunna hålla avstånd till varandra och känna sig säkra, men att helt ställa in är att svika en hel gymnasiekull. Regeringen blundar än en gång. Likväl är det inte första gången Socialdemokraterna gör högskolestudier mindre sannolika. Tidigare har regeringen nämligen valt att gå vidare med förslag som att införa en åldersgräns på högskoleprovet där åldersgränsen nu är fastställd till 18 år. Det innebär att gymnasiestudenter bara har en enda chans på sig att skriva provet.
När Socialdemokraterna begränsar unga människors vilja till att studera vidare anser Moderata ungdomsförbundet istället att högskoleprovet bör utvecklas och användas på ett bättre sätt. Det ska vara möjligt att bygga ut ämnesspecifika delar för att matcha utbildningarna bättre. För en blivande ekonom skulle man kunna tänka sig en extra del på högskoleprovet med ekonomifrågor.
De gymnasieelever som tog sin gymnasieexamen i våras har minst sagt kämpat i motvind. Det finns en hel årskull där möjligheten till högre studier har försämrats. Regeringen har därför ett ansvar och behöver agera för att rädda högskoleprovet.