Rombergaskolan har blivit för trångbodd

Vi behöver tänka nytt då antalet elevplatser inom den kommunal grundskolan inte räcker till, skriver Anders Härdevik.

Vi behöver tänka nytt då antalet elevplatser inom den kommunal grundskolan inte räcker till, skriver Anders Härdevik.

Foto: Anders Jagemo/Arkiv

Insändare2019-10-02 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren ”Tänk nytt för Rombergaskolan”, 23/9

Du lyfter fram dina farhågor inför en eventuell flytt av mellanstadiet från Rombergaskolan till S:t Iliansskolan och önskar att Rombergaskolan istället ska behållas intakt. Jag delar bilden av Rombergaskolan som en väl fungerande skola, och ambitionen har alltid varit att behålla den intakt. Men vi behöver tänka nytt hela tiden då antalet elevplatser inom den kommunal grundskolan inte räcker till. Det viktiga är att elever och medarbetare upplever att undervisningslokalerna möjliggör goda förutsättningar för lärande.

Fuktproblem som har funnits i Rombergaskolan är åtgärdade eller under åtgärd. Det är inte på grund av fastighetens skick som vi ser över möjligheten att flytta mellanstadiet. Det är på grund av trångboddhet. Vi har gjort vad vi kan för att organisera om inom de befintliga skollokalerna. Vi har också sett över alla möjligheter att bygga om den befintliga skolan. Men skolgården är redan så liten att den skulle krympa alltför mycket om vi byggde ut. Det finns också begränsningar i hur marken ser ut och hur husen är konstruerade och placerade, även villorna runtom.

Vi har ett ansvar för att försöka lösa lokalbehov med lokaler som redan finns. I och med att Enöglaskolan är igång med högstadium har det blivit ledig plats på S:t Iliansskolan. S:t Iliansskolan har fina lokaler som vi har renoverat och satsat på. Där organiserar man sig så att man vistas i mindre sammanhang även om skolan är större. Om mellanstadiet flyttar dit kommer även utemiljön att anpassas efter yngre barn.

Vi har arbetat för att ha transparens i hela processen och jag menar att vi till fullo förstår de synpunkter som förts fram av de berörda på skolan. Vi har utgått från skolans egen risk- och konsekvensanalys som blev klar förra veckan. Den analysen är vägledande för det fortsatta arbetet. I rektorernas planering ligger information till föräldragrupp som nästa steg. Inbjudan till informationsträff för Rombergas föräldragrupp går ut i början av oktober.

Karta: Rombergaskolan