Rörelsehindrad utestängs från bokbussen

Insändare2019-02-15 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till nyår stannade bokbussen på cirka 200 platser under en 3-veckors period. Efter den 1/1 2019 är det 40 fasta platser.

För att ”tillmötesgå” låntagarna på de 160 stopp som blivit indragna skall personal från biblioteket utföra en tjänst som kallas ”boken kommer”. Det innebär enligt uppgift att de 160 stoppen vilket i praktiken motsvarar ca 480 personer, skall få sina låneböcker hemkörda.

Låter ju bra om man endast ser till att göra en leverans.

Här bör också påpekas ett riksdagsbeslut som går under namnet ”Läslust”

Det innebär att underlätta för medborgare att låna böcker.

Bokbussen är en samhällsservice som är framtagen för att personer som har långt till bibliotek, handikappade samt pensionärer. Transport till de fasta stoppen kan lätt bli upp till en mil. Alla har inte färdmedel för detta. Många äldre går med rullator, käppar, kryckor eller rullstol. De utestängs från denna service och upplevelse.

Att som rörelsehindrad känna att jag kan klara av att komma fram till bussen, få en pratstund med föraren och därefter kunna ta mig in igen utan hjälp är en mycket viktig sak och stärker min självkänsla att fortfarande klara detta. Det omöjliggörs efter den 1/1. Eller tänker biblioteket ordna med färdtjänst?

”Boken kommer” är inte att klara av en uppgift. Det om det fungerar, kommer att vara ungefär som matleveranserna till äldre. Fyra matlådor som lämnas vid dörren för fyra dagar. Det är förnedrande i allra högsta grad.

Uppenbarligen är omändringen beslutad för att på sikt visa att det är för få som utnyttjar bussen och då få ett underlag för indragning. Rätt eller hur?

Hur ser konsekvensutredningen som bör ligga till grund för detta?

Att varje månad separat köra ut till över 400 personer med bokpaket är en dyr affär som även kräver personal och bilar. Nu kommer det troligen inte att ske eftersom många äldre känner sig så kränkta av beteendet att de slutar låna böcker över huvud taget.

Att bo utanför tätort innebär att den mesta samhällsservicen uteblir.

Vi har ingen snöskottning, ingen gatubelysning, inget kommunalt vatten eller avlopp. Inget bredband och snart heller ingen fast telefon. Ingen kollektivtrafik. Sista bussen här i Bred gick 1983.

Men vi betalar samma kommunalskatt.

Det finns bara en korrekt hantering av detta ärende: Släng förslaget i närmaste papperskorg. Vi som blir av med servicen kommer inte att ge oss. Det räcker nu!

Läs mer om