Satsa på personalen för bättre sjukvård

Vården är underfinansierad, skriver regionrådet Neil Ormerod (V).

Vården är underfinansierad, skriver regionrådet Neil Ormerod (V).

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2018-05-05 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går inte att spara sig till mer sjukvård. Det behövs fler händer i vården.

Dessa är de enda rimliga slutsatser att dra från Socialdemokraternas och Miljöpartiets tid vid makten i Region Uppsala (som hette Landstinget förut).

Sjukvården i länet redovisade ett underskott på 170 miljoner för 2017. Akademiska sjukhuset har under de senaste tio åren gått back med hela 1 850 miljoner. För Vänsterpartiet visar detta att sjukvården i länet är systematiskt underfinansierad – och då uppstår den ansträngande situationen för personalen som har lett till dagens allvarliga läge.

Personal saknas i nästan alla delar av vården. Lasarettet i Enköping brottas med personalbrist, särskilt för 2017 vad gäller ögonkliniken. Och den som har tagit kontakt med primärvården i Enköping kan intyga att tillgängligheten kan bli bättre

Situationen för BUP har oroat många av oss efter att mottagningen i Enköping stängdes sommaren 2016. (Det tog över ett år innan den kunde öppna igen). Stängningen blev en del i en nedåtgående spiral för barn- och ungdomspsykiatrin som ledde till att rekordfå fick en första bedömning inom utsatt tid under 2017.

Även inom andra delar av sjukhusen har vårdplatser stängts. Akademiskas neonatala verksamhet har till exempel för få barnsjuksköterskor: kom i håg Bålstaparet som tvingades till finska Åbo för att få nödvändig sjukvård för sitt barn. Och i sommar kommer antalet platser att dras ner igen.

Gemensamt för dessa exempel är att problemen grundar sig i dålig arbetsmiljö till största delen orsakad av för få personal. I båda fallen uppstod kriserna när det slutligen brast för vårdpersonal som fick jobba varje dag till sitt yttersta för att fullfölja sitt uppdrag utan tid för återhämtning eller utveckling. Var näst kommer vårdpersonalen att gå under? De styrande partierna, S och Mp, har gjort alldeles för lite för att förbättra situationen, och kostnaden för inhyrd personal steg med 50 procent under 2017 – ytterligare en belastning på vårdens ekonomi.

Då är kanske ingen överraskning att färre än planerat fick vård under 2017. Vårdköerna började bli längre under Alliansen och vi ser tyvärr en fortsättning på denna trend. I december 2017 uppmättes den längsta kön någonsin till operation och behandling. 4901 patienter, vilket är 705 fler än föregående år, väntar – och de väntar länge. Samtidigt växer befolkningen i vårt län mest i landet, andelen äldre med komplexa vårdbehov blir allt större och den psykiska ohälsan stiger.

I detta läge är det nödvändigt med resursförstärkningar. När vårdpersonalen inte orkar mer eller inte trivs på jobbet krävs det stora insatser för en bättre arbetsmiljö: fler händer i vården för att avlasta och bygga robusta verksamheter; större delaktighet i hur arbetet ska genomföras; och, lönepolitik som ger alla en god löneutveckling. Det går inte att spara sig till mer personal och det går inte att spara sig till mer vård.

Läs mer om