Svar till signaturen Mormor 13/10.
Vi förstår att det kan uppfattas negativt när Enköpings kommun i en undersökning har den lägsta kostnaden i länet för skolmaten. Tyvärr har det blivit ett fel vid inrapporteringen som gör att hyreskostnader finns med i Tierps siffror vilket det inte ska göra.
Enköpings kommun har valt att maten ska tillagas så nära matgästen som möjligt. Vi har välutrustade och effektiva kök med engagerade kockar som lagar maten. Idag finns det bara en kommunal skola som inte har eget tillagningskök. Matsvinnet kan minimeras då maten tillagas efter åtgång och transportkostnaderna är låga eftersom maten lagas på skolorna.
Råvarukostnaden för livsmedel utgör cirka 35 procent av kostnaden i undersökningen. Enköpings kommun har en bra livsmedelsupphandling där vi ställt krav på produkterna och vi har en bra prisbild. Vi köper till exempel närproducerat kött och charkprodukter från Andersson och Tillman. Varje dag serveras två alternativa rätter till lunchen, en stor salladsbuffé, mjölk och bröd.
Många skolor bakar sitt eget bröd, lagar egna färsbiffar och serverar färsk fisk. Våra medarbetare serverar bra måltider tack vare stort engagemang i alla led, det gör att vi använder våra skattepengar på ett kostnadseffektivt sätt.