Södra Trögds betydelse för trakten viktig

Södra Trögd har haft stor betydelse för trakten, från istid till nutid.

De sex socknarna i södra Trögd var och en med sin kyrka varav fem från 1200-talet talar sitt tydliga språk om vilken betydelse trakten haft genom århundradena. Här klockstapeln vid Veckholms kyrka.

De sex socknarna i södra Trögd var och en med sin kyrka varav fem från 1200-talet talar sitt tydliga språk om vilken betydelse trakten haft genom århundradena. Här klockstapeln vid Veckholms kyrka.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2023-09-23 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så roligt att höra om Södra Trögd-tapeten om bygdens historia från istid till nutid. De sex socknarna var och en med sin kyrka varav fem från 1200-talet talar sitt tydliga språk om vilken betydelse trakten haft genom århundradena. Idag finns den lantliga prägeln kvar genom Mälaren som "skyddar" mot omvärlden.

Uppvuxen i Enköping har jag på äldre dagar börjat intressera mig för staden och landsbygden runtomkring. Jag har börjat med kyrkorna. Inom kort blir det besök i Lillkyrka kyrka. Där ligger en morbror till Gustav Vasa begravd. Gusta Vasas mor Cecilia Månsdotter föddes på Eka, en gård några kilometer bort. Härförleden bevistade jag en gudstjänst i Sparrsätra kyrka. Där stod år 1247 ett betydelsefullt slag mellan stormännen och allmogen, vilket allmogen förlorade. Gällde bland annat beskattning. Som en kyrkobesökare sade till mig: Från det slaget har vi "Oms" (en föregångaretill Moms?)

Ingegerd Troedsson (rikspolitiker M) var bosatt i Hacksta socken (i Norra Trögd) med sin familj. Hon har tillsammans med olika medförfattare skrivit två mycket informativa, välgjorda och rikt illustrerade böcker om Enköpingsbygden. Den ena heter "Historia om Enköpingsbygden. Saga och sanning. Från forntid till nutid". Den andra har en knastertorr titel, "Kommunal revolution i Enköpingsbygden" men är rolig och intressant att läsa. Handlar om den korta period från år 1952 och drygt 20 år framåt, då vi fick vad man tyckte var "storkommuner". Storkommunerna ersatte det myller av sockenkommuner, vi tidigare haft. Säkert kan denna bok läsas över hela landet med stor behållning.

Några stenkast från Ingegerd Troedsson växte Anna Lindh (rikspolitiker, S) upp med sin familj i en före detta folkskola med höga fönster. Fadern var konstnär, modern visst lärare i stationssamhället Grillby någon mil norrut på sträckan Stockholm-Enköping.

I Hacksta socken bodde också Sveriges siste indelte soldat. Han hette Knut Ramén, städslades år 1899 och tillhörde Helgesta rote. Där bodde han även som änkling i sitt soldattorp, de sista åren endast sommartid. Vid något tillfälle då jag var med och plockade flyghavre på en åker, som gränsade till hans stuga, var han ute på tomten och vi fick en liten pratstund.

Sina militära åligganden i form av repetitionsövningar vid Upplands regemente uppfyllde han plikttroget upp i 90-årsåldern. Fast enligt hörsägen ska han på ålderns höst ha varit mera utsatt för hedersbetygelser än för svettiga militärövningar. Efter hans bortgång år 1973 hade militären en flyguppvisning över Helgesta gård och soldattorpet. En ärebetygelse över landets siste indelte soldat!