Svar till insändare av Jesper Englundh, Solweig Eklund, Linda Johansson, Matz Keijser och Solweig Sundblad 25/7 och 26/8
5 ledande (S)-representanter har i två insändare under sommaren redovisat sin syn på hur kommunal verksamhet ska ledas. Med svepande formuleringar som ”det går att spara många miljoner varje år” på administration som kan ”klassas som onödig”, att anställda inte ska fjättras vid uppföljningar som sällan eller aldrig medför någon förbättring” och om fasan med att förlita sig på ”sofistikerade styrsystem och uppföljningar”.
”Om du inte vet vart du ska så spelar det inte heller någon roll vilken väg du tar”. Citatet från Alice i Underlandet har använts många gånger men är uppenbarligen fortfarande relevant. Tyvärr verkar det finnas en logik kring brist på planer och uppföljning i uttalandet från de fem (S)-topparna. När (S) styrde under förra mandatperioden rann hundratals miljoner i statsbidrag planlöst mellan (S)-politikernas fingrar. Den spretiga önskelista som (S) presenterat inför det kommande valet förskräcker också. Hur många hundra extra miljoner har de räknat med att dra in med höjd kommunalskatt för att finansiera allt?
För egentligen är det liten skillnad på våra privata ekonomier och kommunens, även om siffrorna naturligtvis är mycket större i en kommun och att vi som förtroendevalda också har ett ansvar för andras pengar. Vi kan önska oss allt möjligt, men vi måste, oavsett om vi är privatpersoner eller förtroendevalda av Enköpingsborna, förhålla oss till vår plånbok. Som förtroendevalda förväntas vi också ha en plan för hur Enköping ska utvecklas.
Det så kallade ”sofistikerade styrsystemet” som (S)-topparna ondgör sig över är inget annat än 20 målsättningar formulerade utifrån den av kommunfullmäktige fastställda utvecklingsplanen för Enköpings kommun (nu gällande avser 2020-2023). Ett av målen handlar om att vi som kommun ska ge våra ungdomar bästa möjliga start i livet genom att alla gymnasieelever ska gå ut gymnasiet med examen. Den moderatledda koalitionen tog över i ett läge när examensresultaten i Enköping var ett av Sverige sämsta, utan några som helst målsättningar från de styrande. Självklara frågor från oss blågröna förtroendevalda till förvaltningen har varit; Varför ser det ut som det gör och vad kan vi göra? Det fina uppföljnings-, analys- och åtgärdsarbetet från tjänstemännen börjar nu ge resultat. Examensresultaten i Enköping för både studieförberedande och yrkesförberedande våren 2022 börjar nu närma sig toppresultaten i Sverige (Behörigheten till gymnasiet är sedan något år tillbaka redan på nationell toppnivå).
”En kommun för de vi är till för” är rubriken på en av (S)-politikernas insändare om onödiga mål och uppföljning i kommunen. Jag tror att de elever som under förra (S)-styret inte blev behöriga till gymnasiet eller inte fick ett examensbevis från gymnasiet har svårt att hålla med.