Med anledning av tjänstemannaförslaget som föreslår att tjänsten som syn- och hörselinstruktör dras in vill vi lämna följande information och synpunkter, och uppmanar våra styrande politiker att omedelbart dra tillbaka förslaget!
När syn och/eller hörsel blir sämre leder det ofta till en stor och svår omställningsprocess. Då krävs det tillgång till konkreta insatser i kommunerna. Med stöd från syn- och hörselinstruktören kan fler människor fortsätta leva självständigt både i hemmet och i samhället.
I stödet ingår bl a att ge träning i att hantera hjälpmedel, ge kunskap om ny teknik och annat som möjliggör en fungerande kommunikation och delaktighet, vidta åtgärder i hemmet för att undvika olyckor, ge synskadade möjligheter att träna in nya gångsträckor och att vara behjälplig med att förmedla viktiga kontakter.
Synskadade som har synskärpa mellan 0,3 – 0,7 befinner sig i en gråzon. Samhällets uppfattning om konsekvenserna av graden av synnedsättning är varierande. När en synskada understiger 0,5 förlorar vederbörande körkortet men är ur synpedagogisk mening inte att betrakta som synskadad. Dessa personer riskerar också att hamna i ett digitalt utanförskap. Stöd från syncentralen får man först när synen på bästa ögat understiger 0,3.
I Enköpings kommun får syn- och hörselinstruktören sina uppdrag från många instanser; rehab-personal, ögon/öron-läkare, hemtjänstpersonal, anhöriga och många fler.
Uppdragen förutsätter både specialkunskap och erfarenhet av olika lösningar. Kunskapen är ett resultat av fortlöpande kompetenshöjning om t ex hörapparater (som finns i många olika modeller), nya hjälpmedel på marknaden (samtalsförstärkare, talsyntes), tekniska lösningar, nya regelverk med mera. Kompetensen går inte att upprätthålla om man inte dagligen arbetar inom området. Det går alltså inte att överlåta stödet till omvårdnadspersonal eller till hemtjänstpersonal, vilket många berörda inte ens har tillgång till.
En kompetent och utbildad syn- och hörselinstruktör inom den kommunala omsorgen kan däremot informera/utbilda och ge råd till personal inom hemtjänsten, på särskilda boenden och till anhöriga. Syftet är att de ska klara enklare skötsel av hörapparater, hantera övriga hjälpmedel samt få kunskap om bemötande, ett område som många inte känner till.
Konsekvensen av uteblivet stöd innebär
• En ökad isolering och därpå följande risk för depression, demens och annan ohälsa. Forskning visar att ensamhet är den vanligaste orsaken till försämrad hälsa.
• Ett ökat behov av andra servicefunktioner i kommunen, t ex hemtjänst. En synskadad person som får rätt stöd kan själv fortsätta handla och laga sin mat.
• Ett ökat behov av kontakter med läkare, syn- och hörcentraler, vilket är särskilt besvärligt för de med kombinerad syn- och hörselnedsättning.
Genom att ta bort tjänsten som syn- och hörselinstruktör drabbas en grupp medborgare som redan befinner sig i en situation där de har svårt att göra sin röst hörd.
ordförande, Hörselskadades förening i Enköping
ordförande, Synskadades förening i Enköping