Unik skola borde väl ha bättre resultat?

Det är märkligt att en kommun med så "unika sätt" i skolan och som så många kommuner intresserar sig inte får bättre resultat, skriver Mårten Wedebrand.

Det är märkligt att en kommun med så "unika sätt" i skolan och som så många kommuner intresserar sig inte får bättre resultat, skriver Mårten Wedebrand.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2019-11-27 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Text
Anders Härdevik, verksamhetschef grundkolan i Enköping uttalar sig via en insändare i EP 20/11  att det sätt skolorna fungerar i Enköping idag är unikt. Vi "bygger världens bästa skola" i Enköping, ett sätt som eleverna följs upp är unikt och hela världen är intresserade av det. Han skryter med att 91% av lärarna är legitimerade. 56 av 357 lever som lämnade grundskolan saknar gymnasiekompetens. Jag vet dock inte om han tycker att det är bra eller ens OK att 15 procent saknar sådan efter grundskolan.

Skolan i Enköping är alltså bäst. Åtminstone i verksamhetschefens ögon. Att Enköping sedan hamnar som en av Sveriges sämsta skolkommuner rycks det på axlarna åt. Själv tycker jag det är märkligt om en kommun med så "unika sätt" och som så många kommuner intresserar sig inte får bättre resultat.
Nu ska ju Härdevik lösa detta genom 3 terminer. Något (som han själv skriver) inte finns minsta bevis för skulle förbättra resultaten.

Det är som en fotbollstränare som efter 17 raka förluster ändå påstår att man har seriens bästa lag och om man bara byter taktik och har 5 man på mittfältet så kommer man att klättra i tabellen. Inom sporten får tränare som inte lyckas bättre lämna sin post och framförallt om det skulle visa sig att man verkligen har unika spelarei laget men ändå inte lyckas.

Är det inte spelarna som det är fel på, om man på pappret har "Världens bästa" lag (eller åtminstone bygger upp andras ögon att man har det) och man ändå misslyckas så är det ett ledarproblem och tränaren kickas. Kanske dags att göra detsamma med verksamhetschefen som bara desperat försöker byta taktik till någon endast han själv vill ha.