Varför har elbolagen marginalprissättning?

När vi i Sverige köper el från svenska kraftverk, bestäms priset någonstans nere i Europa. skriver Lennart Fransson.

Ett land med en sådan elproduktion som Sverige borde kunna påverka elpriset inom det egna landet, skriver Lennart Fransson.

Ett land med en sådan elproduktion som Sverige borde kunna påverka elpriset inom det egna landet, skriver Lennart Fransson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-09-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vi har högt elpris i Sverige, tolkas som att vi har elbrist. I någon notis nämns, att Sverige är Europas största exportör av el. Det höga priset beror på att elbolagen har en affärsmodell med marginalprissättning.

Den dyraste elproduktionen bestämmer priset på all el, som säljs i affärsområdet.

Hur modellen fungerar syns tydligast i Norge. Fram till mitten av november i fjol hade elkunderna i södra Norge ungefär samma pris, som vi i område 3 i Sverige. Då togs en kabel till England i drift. Norrmännen protesterade när kabeln skulle byggas och hävdat att elpriset skulle höjas. Nog blev det så. Det finns en kabel mellan länderna, alltså är det ett affärsområde och marginalprissättningen gäller. Den dyraste elproduktionen i England bestämmer priset i södra Norge. Om du tittar på elbolagens statistik, ser du att ländernas priser följs åt som siamesiska tvillingar. På en hög nivå. De norska elkunderna är fly förbannade. Regeringen har ett förslag, om att staten skall betala det som överstiger 70 öre/kWh.

Det är spännande att jämföra det som skrivs i media med elbolagens statistik. Ifjol exporterade vi 26 TWh, vilket var 16 % av vår produktion. Om vi ser på enskilda dagar har vi haft nettoexport de senaste åren, utom vid två tillfällen, den 6/12 och 7/12 år 2021. Jag fortsatte och såg på enskilda timmar. Sedan nyår har vi haft nettoexport varenda timme. Exporten ligger oftast mellan 3000 till 5000 MW vilket motsvarar cirka 15 till 28 procent av vår produktion. Under januari och februari var exporten tidvis mindre än 1000 MW. När exporten går över 5000 MW kan priset sjunka, så att vi ligger en krona eller mer lägre än grannländerna. Vid en export över 6000 MW kan priset plötsligt gå ner till mellan tre till tolv öre/kWh. Kablarna till övriga Europa klarar inte mer, utan sista delen av överskottet måste säljas på den nordiska elbörsen. Eftersom den är mindre kan ett extra tillskott ge stora marginaleffekter. Detta inträffade nio dagar under juli augusti. Ingen politiker eller journalist lade märke till det.

Jag är så enfaldig, att jag tycker att ett land med en sådan elproduktion, borde kunna påverka elpriset inom det egna landet. Vi har av egen fri vilja lämnat ifrån oss den makten. När vi i Sverige köper el från svenska kraftverk, bestäms priset någonstans nere i Europa. Det finns inget samband mellan produktionskostnad och försäljningspris. Om någon startar ett naturgaseldat kraftverk i Tyskland, kan elpriset i Sverige stiga med 1 krona per kWh eller mer, trots att vi hela tiden köper vår el från samma svenska kraftverk. Elbolagen leker med oss.

Det måste finnas en bättre affärsmodell. Den som vågar kritisera marginalprissättningen, betraktas som en idiot av övriga politiker och journalister. Samma lättlurade personer som för några år sedan sade, att serverhallar skulle bli Sveriges nya basindustri. Då var det IT-bolagen som lurade skjortan av oss. Idag är det elbolagen. Fast i mycket större skala.