Madeleine Lahti skriver i en kommentar (EP 4/11) till vår insändare om de goda resultaten i grundskolan att vi jämför äpplen med päron när vi kommenterar resultatutvecklingen i gymnasiet.
Först vill vi säga att det inte råder något tvivel om att personalen på gymnasieskolan gör allt och lite till för våra elever. Men vi har ett samhälle i ständig förändring som kräver att vi fortlöpande utvecklar verksamheterna (Estetiska programmets omskrivna anpassning är ett bra exempel). Vi ser därför med stor tillförsikt fram emot förvaltningens rapport i vår som säkert kommer att kommentera de reflektioner som Madeleine Lahti gör.
När det gäller frågan om ”äpplen och päron” så har kommunfullmäktige formulerat 20 mål som kommunen ska styras med. Två av de viktigaste är resultaten i grundskolan och gymnasieskolan där målsättningarna som gäller för perioden 2020 – 2023 är formulerade tillsammans med utbildningsförvaltningen. Ett annat mål handlar om dialog och kommunikation med Enköpingsborna, och om att var öppen med både det som utvecklas enligt våra förväntningar och det som inte gör det.
Lahti pekar också på vikten av att följa varje elevs faktiska utveckling, mer än att se på uppnådda resultat. Vi håller definitivt med henne om att elevernas progression är central, men ”Skolsverige” har beslutat att de ska finnas intagningskrav både till gymnasieskolan och högre utbildningar. Så länge de principerna gäller måste vi förhålla oss till dem för våra elevers bästa.
Enköpings största investering någonsin görs nu i den nya gymnasiebyggnaden. Att fundera över vad vi kan göra bättre i verksamheten är också en viktig del i satsningen på gymnasieskolan i Enköping. För som sagt, vår ambition är att Enköping ska vara en av Sveriges bästa skolkommuner.