I Göteborg hade byggnadsnämnden lierat sig med Göteborgs stift som vill bygga till två våningar på en trevåningsfastighet för att bland annat bygga ny tjänstebostad för biskopen. Kommunens kulturnämnd hade avstyrkt planen liksom grannarna till fastigheten. Dessa överklagade beslutet om detaljplanen till Mark- och miljödomstolen som biföll besvären. Kommunen och stiftet nöjde sig icke utan överklagade till den överordnade Miljö- och marköverdomstolen. Den domstolen som är sista instans biföll besvären och upphävde planen bland annat med hänvisning av kulturnämndens kritiska yttrande till byggnadsnämnden.
Det finns alltså flera paralleller till Enköpingsfallet med Stattomten. Här har en svag majoritet (fyra mot tre i plex-utskottet) lierat sig med Stockholmsföretaget Vi Invest för att bygga ett åttavåningshus på stadens mest centrala tomt i en mycket känslig kulturhistorisk miljö. Kulturnämnden (som här heter Upplevelsenämnden) liksom Länsstyrelsen (som tidigare var den myndighet som tog emot överklaganden i byggplaneärenden) har avstyrkt detaljplanen under samrådsskedet. Grannarna på Stattomtens tre sidor har avstyrkt åttavåningshuset. Bostadsrättsföreningen på Kyrkogatan för att hamna i skuggan och mistad utsikt, Westerlundsällskapet för att det totalt spolierar den skyddade miljön kring Westerlundska huset och Bostadsrättsföreningen Stadshotellet med flera invändningar bland andra att inte bli grannar med den i planen omhuldade baren på takterrassen med risk för störande skrän både dagtid och medförande störd nattsömn.
Torget, tomtens fjärde granne, kan vi alla kommunmedborgare känna oss som ”ägare” till. Bland oss finns många – 142 negativa mot 6 positiva – som under samrådet lämnat in tunga invändningar mot detta okänsliga för att inte säga orimliga förslag som i ett slag skulle utplåna den småstadskaraktär som kommunen i stor enighet hittills slagit vakt om och varit stolt över. Vår kommun har hittills klarat en expanderande befolkningen samtidigt som stadens kärna kunnat bevaras.