Kommunens alla tillkortakommanden blir alltmer uppenbara

Ser i EP att Vi Invests VD Martin Hosseini svär och tycker det är tråkigt att beslutet om detaljplanen för Stattomten överklagas. Det beror kanske på att han vant sig vid att i Enköpings kommun får man som exploatör som man vill, skriver Mars O Karlsson  i en insändare.

Gropen statt Enköping

Gropen statt Enköping

Foto: Mårten Jeppson

Byggande2025-05-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunföreträdarna krattar gärna manegen och tillgodoser alla önskemål. Kommunens alla tillkortakommanden blir alltmer uppenbara och skandalen är snart fullbordad.

Fram till valet 2018 hade kommunledningen med (S) och Nystart efter turbulensen som ledde till att Stadshotellet revs löst ut PEAB så att kommunen äger tomten och även gjort nödvändiga arkeologiska utgrävningar. Planen var att genom en tävling om markanvisningen få fram en exploatör som kunde fylla tomten med en bebyggelse som stämde med den nyligen antagna översiktsplanen och bevarad småstadskaraktär.

Efter valet började redan 2019 de nyblivna kommunalråden Smedlund (M) och Ornbrant (C) att på eget bevåg avstå från att konkurrensutsätta upphandlingen och genom kontakter skriva ett avtal med Vi Invest AB. Övriga partier som var med beskriver det som ”en kupp” eller ”en utpressning”. Det första ödesdigra misstaget som det skulle visa sig.

När detta avtal synades visade det sig att kommunalråden med biträde av tjänstepersoner hade utlovat en byggnadsvolym på 8500 kvadratmeter på denna lilla tomt! För detta krävdes hushöjder upp 11 våningar. Detta gjordes alltså två år efter att en enhälligt antagen översiktsplan med en särskild Centrumstudie angett 3-4 våningar runt torget. Även om dessa politiker var okunniga eller naiva borde väl någon räknekunnig kompetens finnas hos deras tjänstepersoner. Detta var tillkortakommande nummer två.

Efter några års arbete med detaljplanen blev det uppenbart att den till Vi Invest utlovade byggnadsvolymen var omöjlig att klämma in på Stattomten. Då fanns chansen för kommunen att skrota markanvisningsavtalet. Men åter fick VD Hosseini som han ville. Smedlunds, som ersatts av Book (M), och Ornbrants löften skulle hållas. Byggnadsvolymerna skulle bara flyttas till en annan del av staden, åter exklusivt för Vi Invest. Tredje undfallenheten från kommunens sida. 

Trots att byggnadsvolymen på Stattomten minskade till 6500 kvadratmeter fortsätter en svag majoritet, 4-3 i PLEX, 8-7 i kommunstyrelsen, med den för Vi Invest skräddarsydda detaljplanen och förklarar sig beredd att tillåta en åtta våningar hög hotellbyggnad. Åter är det bolagets intressen som går före kommunens riktlinjer. Hur kan Hosseini vara överraskad att en sådan detaljplan överklagas?

Redan innan kommunfullmäktige i april 2025 tog beslutet om den nya detaljplanen sipprade nyheten ut om att Vi Invest inte tänker driva hotellet även om de skulle få bygga enligt planen! Vi Invest AB anlitar konsultföretaget Annordia för att söka en ny operatör. Detta känns som en ödets ironi eftersom kommunen anlitade Annordia redan 2019 för att få en marknadsbedömning inför ett eventuellt hotellbygge i Enköping. Kommunen fick det bestämda rådet att göra en fördjupad marknadsanalys innan man gick vidare. Det struntade kommunen i. Man satte sig istället i knät på Vi Invest! Att bolaget inte själva ska driva hotellet kan inte tolkas på annat sätt än att det insett att det inte kommer att bli lönsamt. Skandalen är ett faktum!

Mark- och miljödomstolen kan rädda kommunen från att bli stående med en oanvändbar detaljplan genom att döma enligt överklagandet och upphäva planen. Annordia kommer troligen misslyckas att hitta en operatör som ger sig in i ett uppenbart olönsamt hotellföretag. I båda fallen avvärjs hotet mot Enköping som en småstad med medeltida anor, en stolt historia och en bevarad karaktär i stadens kärna.