Äldre har sämre rätt än fängelseintagna

Många äldre på kommunens omvårdnadsboenden får sällan komma ut i friska luften – även när den härliga våren är här. Detta påverkar allvarligt deras hälsa och välmående, menar insändarskribenterna

Det saknas lagstadgat skydd för äldres rätt till utevistelse, till skillnad från fängelseintagna och skolelever, menar insändarskribenterna.

Det saknas lagstadgat skydd för äldres rätt till utevistelse, till skillnad från fängelseintagna och skolelever, menar insändarskribenterna.

Foto: Sune Johansson

Enköping2025-05-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natur, dagsljus och rörelse är avgörande för att minska stressen, förbättra sömnen, stärka immunförsvaret och motverka depressioner. För äldre är dessa effekter särskilt viktiga för deras livskvalitet och värdighet. Ändå saknas lagstadgat skydd för deras rätt till utevistelse, till skillnad från fängelseintagna och skolelever, där detta är reglerat i lagar, förordningar och rekommendationer. Hur kan detta vara möjligt? 

Ironiskt nog har en hel del av kommunens omvårdnadsboenden påkostade trädgårdar/parker, som ofta är anlagda för att ge en vacker miljö. Men dessa oaser förblir otillgängliga för de äldre, som sällan får njuta av dem på grund av personalbrist, tidsbrist eller otillräcklig planering. Detta är en orättvisa som blottar hur vi prioriterar våra äldre i kommunen.

Vi behöver förändring. Enköpings ansvariga politiker inom vård- och omsorgsnämnden behöver se till att omvårdnadsboendenas personal ger våra äldre bättre möjligheter att få komma ut i friska luften. Det skulle kunna ordnas på ett enkelt sätt genom att ha bestämda dagar för gemensamma schemalagda promenader på boendet: en långpromenad en viss dag i veckan och en kortare promenad en annan dag i veckan året runt för alla som vill. Då kan de äldre planera in promenaderna och ha något att se fram emot och personalen får en bättre struktur för detta. Idag sker det slumpmässigt om det finns någon tid över – vilket det sällan gör – eller efter bönande och tjat från den äldre och/eller anhöriga.

I förlängningen blir inte bara de äldre friskare och piggare, utan så även personalen. Låt våra äldre i kommunen få rätt till frisk luft och tillgång till de vackra och påkostade miljöer som redan finns – det är en mänsklig rättighet, inte en lyx, och en nödvändighet för deras hälsa och värdighet idag och imorgon för alla vi andra!