Svar på insändare från Åsa Tinnerholm 25/4
Åsa Tinnerholm som är verksamhetsledare på Kvinnojouren frågar i en insändare den 25 april hur Enköpings kommun förebygger våld mot kvinnor och om det arbetet är prioriterat. Det är en mycket viktig fråga som vi på socialtjänsten tar på största allvar. Att möta våldsutsatta så tidigt som möjligt är ett prioriterat arbete för socialnämndens verksamheter. Socialnämnden har en handlingsplan som innehåller olika aktiviteter för att möta behoven hos våldsutsatta.
Men för att motverka våld i nära relationer och förhindra mäns våld mot kvinnor som skördar ett växande antal liv, måste alla aktörer i samhället bidra. Om vi ska kunna förändra bakomliggande värderingar och maktstrukturer som är grundorsaken till mäns våld mot kvinnor behöver alla bidra och hjälpa till. Det är ett ansvar som vi har både som privatpersoner och som tjänstemän om vi så är aktörer på myndigheter, i civilsamhället eller i näringslivet.
En viktig grund för att kunna arbeta mot mäns våld mot kvinnor är synliggörandet av våldet. Vi kan synliggöra genom att fråga om våld, både om våldsutsatthet och våldsutövande.
Det förebyggande arbetet gällande mäns våld mot kvinnor sker på många olika sätt och i olika sammanhang. En viktig del i det förebyggande arbetet är ökad kunskap om våld och våldets påverkan. Socialnämndens verksamheter bidrar i dag med sin kunskap, bland annat tillsammans med Kvinnojouren, och vi kommer att fortsätta att göra det.
Vi vet att det är mycket viktigt att identifiera och få kontakt med våldsutsatta och att samverkan mellan olika aktörer i samhället är avgörande för framgång i arbetet att motverka våldet. Vi har sett den oroande trenden i statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att våldet ökar. Vi tar det på allra största allvar och kommer att fortsätta att utveckla metoder och kunskap inom området med uthållighet och ett långsiktigt perspektiv.