Hemtjänsten ska ge omsorg inte vara matbud

Hemtjänsten resurser behövs för omsorg och aktiviteter för de äldre. Därför blir det ingen leverans av varm mat, skriver Erik Rova (M) i ett insändarsvar

Flera ur hemtjänsten har själva uttryckt att de är utbildade för att ge vård, inte för att agera matbud, skriver Erik Rova (M) i ett insändarsvar.

Flera ur hemtjänsten har själva uttryckt att de är utbildade för att ge vård, inte för att agera matbud, skriver Erik Rova (M) i ett insändarsvar.

Foto: Adam Wrafter

Hemtjänst2025-06-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Enköping ska lämna äldre utan mat — är det verkligen värdigt?

Jag sitter som ersättare i Vård- och omsorgsnämnden och vill gärna förtydliga några saker i den debatt som nu förs kring leveranser av mat till hemtjänstens kunder.

Beslutet som nämnden fattat innebär att kommunen inte längre kommer att leverera varma matlådor. Skälet är enkelt: uppvärmd mat måste levereras inom ett snävt tidsfönster för att inte utgöra en hälsorisk. Att klara detta tidsfönster kräver stora resurser av hemtjänstpersonalen – resurser som istället behövs till omsorg och aktiviteter hos de äldre.

Under verksamhetsbesök hos Hemtjänsten har nämnden fått information om att dessa matleveranser tar motsvarande 40 arbetstimmar per dag, vilket innebär ca 15 000 timmar per år, eller närmare 5 miljoner kronor i personalkostnader. Denna tid vill vi istället att hemtjänstpersonalen använder till just det de är utbildade och anställda för: att ge vård och omsorg till de äldre.

Insändarskribenten påstår att beslutet inte tar hänsyn till individuella behov – det stämmer inte. Alla som har särskilda behov kopplat till kost har det dokumenterat i sina biståndsbeslut och dessa behov ska självklart tillgodoses. Det här framgår tydligt i det beslut nämnden har fattat.

Ytterligare en aspekt som sällan lyfts i debatten är personalens situation. Flera ur hemtjänsten har själva uttryckt att de är utbildade för att ge vård, inte för att agera matbud. När en stor del av deras dag går åt till logistik för matleveranser påverkar det både deras arbetsmiljö och de äldres möjligheter att få det stöd de faktiskt behöver.

Det är förståeligt att förändringar väcker oro. Men vi måste också våga se till helheten och säkerställa att varje arbetad timme i hemtjänsten används där den gör störst nytta – för våra äldre.