Svensk köttproduktion skadar miljön allvarligt

Påståendet om att nötkreatur är en del av det naturliga kretsloppet saknar faktastöd, svarar insändarskribenterna.

Svenska kor orsakar enorma växthusgasutsläpp, skriver 
Linda Lindström och Jonas Norberg.

Svenska kor orsakar enorma växthusgasutsläpp, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg.

Foto: Björn Sigurdsön / TT

Jordbruk2024-02-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik Tack till Tina Rudolphson för att du delar dina tankar om svenskt kött och miljö!

Vi uppskattar att du lyfter fram vikten av att beakta svenska förhållanden. Men vi vill nyansera bilden och presentera fakta som belyser köttproduktionens klimatpåverkan.

Svenska kor orsakar enorma växthusgasutsläpp. RISE klimatdatabas för livsmedel visar att svenska kor genererar 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Att hävda att Sverige har lägre klimatavtryck på kor än övriga Europa saknar stöd i denna databas eller i någon annan känd vetenskaplig databas som vi känner till. Växthusgasutsläpp från transporter av bönor är försumbart i sammanhanget enligt The big climate databas.

Påståendet om att nötkreatur är en del av det naturliga kretsloppet saknar faktastöd. Naturvårdsverkets rapport "Hållbara Konsumtionsmönster" visar att maten står för cirka 1,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år i Sverige. En växtbaserad kost kan bidra till att sänka utsläppen till 0,3 ton. Att betrakta domesticerade djur som en del av ett naturligt kretslopp ignorerar den betydande påverkan de har på markanvändning, vattenanvändning och utsläpp av växthusgaser.

Rudolphsons påstående att många svenska betesmarker har samma höga artantal som regnskogar är felaktigt. Det öppna landskapet som domesticerade djur orsakar är i mycket liten utsträckning ren betesmark, så kallat naturbete. Men även den marken är motsatsen till naturlig eftersom den förutsätter monokulturer av enormt sönderavlade naturbetesdjur.

För att gynna den biologiska mångfalden behöver Sverige fler vilda djur och mer vild natur. Tänk vad underbart det vore med horder av betande myskoxar, vildrenar, uroxar, vilda hästar och visenter i Sverige och vidsträckta naturskogar.

Vi instämmer i att åkerböna är ett bra alternativ till sojabönor. Men att äta åkerböna direkt, istället för att använda den som djurfoder, är betydligt mer resurseffektivt. Att producera protein från åkerböna kräver betydligt mindre energi, vatten och mark jämfört med köttproduktion.

Att välja en växtbaserad kost med åkerböna och andra baljväxter är en kraftfull handling för att minska vår klimatpåverkan. Det är en effektiv strategi för att skapa en betydligt mer hållbar framtid för både djur, människa och miljö.