Tack klass 8C – som vill rädda jorden

Carina Tennfors (MP) svarar klass 8C som i en insändare uppmanar till att byta till elbil.

Elbil på laddning.

Elbil på laddning.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Klimat2025-05-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klass 8C på S:t Iliansskolan uppmanar oss att byta till elbil för att rädda jorden. Insändaren visar att ungdomar har god insikt i att fossila drivmedel ökar den globala uppvärmningen och måste ersättas med icke-fossila såsom el. De förstår att det är allas ansvar att sköta om vår jord för framtida generationer. De föreslår också mer solceller, som är ett förnybart sätt att omvandla solens energi till elektricitet.
Det är här politiken kommer in och det finns två vägval för att producera mer el. Båda är fossilfria men bara en är även förnybar. Den dyrare och långsammare vägen är kärnkraft, medan den snabbare och billigare är vindkraften och solenergi.

Den moderatledda regeringen väljer kärnkraften, de vill bygga fyra stora kärnkraftsreaktorer. De nya reaktorerna beräknas kosta 100 miljarder per styck och finansieras genom att staten lånar upp 300 miljarder till mycket låg ränta för att i sin tur låna ut dessa pengar till de privata byggbolagen.

Staten garanterar därefter ett pris på minst 80 öre per kilowattimme under 40 år. Finlands senaste reaktor Olkiluoto 3 kostade över 100 miljarder kronor och tog över 15 år att bygga. Näringslivet behöver mer el nu och det tillkommer problem vid uranbrytning och slutförvar.

Den andra vägen är att satsa på havsbaserad vindkraft. I mars 2024 gav regeringen i uppdrag till länsstyrelserna i Uppsala och Gävle att bereda ärendena för fyra havsbaserade vindparker; Fyrskeppet Offshore, Sylen, Olof Skötkonung och Najaderna. De planeras i Bottenhavet mellan Örskär och Söderhamn.

Här vill de privata byggbolagen att staten ska äga och bekosta kablarna, medan det privata står för själva vindkraftverken. Priset för kund beräknas till 50 öre per kilowattimme. Många sådana ansökningar, för havsbaserad vindkraft i södra Sverige, ligger på regeringens bord utan åtgärd. Vindkraftparkerna kan uppföras inom tre till fem år och börjar producera el vartefter de sätts upp.

Omvärldsläget kräver att staten satsar 300 miljarder på försvaret. Pengarna ska lånas upp. Tillkommer nu ytterligare upplåning av 300 miljarder för kärnkraftsvägen, så befarar ”ekonomerna” att priset på människors bolån kommer att öka. För att värna privatpersoners ekonomiska situation så får vi inte sätta oss i en så ohållbar situation. Vi i Sverige ska inte stå för notan, två gånger, med dyrare lån och dyrare el.

Tack för er insändare och hoppas diskussionen fortsätter i klass 8C!