Feminismen har inte gått för långt

Internationella Kvinnodagen är en dag då vi vill uppmärksamma ett av Sveriges största samhällsproblem; mäns våld mot kvinnor. Ett samhällsproblem vars yttersta konsekvens är att kvinnor och barn inte får leva färdigt sina liv. Det är något som berör oss alla och som bör lyftas alla dagar, inte bara 8 mars, skriver företrädare för Kvinnojouren.

Kvinnodag2025-03-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någonting sker ute i vårt samhälle, vi känner av en backlash mot värderingar vi trott blivit självklara. Begrepp som ”strypsex” och ”softgirl” är numera vedertagna och samtidigt diskuteras huruvida feminismen gått för långt? Mäns våld benämns allt oftare utifrån könsneutralitet, vilket osynliggör de maktstrukturer i samhället som möjliggör våldet. Nyligen släppte Folkhälsomyndigheten en rapport om unga svenskars sexuella och reproduktiva hälsa. Där framkom att ”24 procent av tjejerna har utsatts för vaginal, anal eller oral penetration mot sin vilja”, alltså har var fjärde ung kvinna blivit utsatt för en våldtäkt – det är oacceptabelt.

När många kvinnors vardag är att utsättas för misshandel, sexualiserat våld, hot och trakasserier står den nationella självbilden av Sverige som ett jämställt land i vägen i kampen att motverka våldet. Att leva ett liv i trygghet borde vara en självklarhet, men det är långt ifrån den verklighet vi möter i arbetet på Kvinnojouren. Många kvinnor fortsätter leva i rädsla efter att ha lämnat en våldsam man och vissa tvingas leva gömda på skyddat boende. Under tiden kan de utsättas för eftervåld av mannen, exempelvis genom barnen eller en utdragen bodelningsprocess. När mannens eftervåld osynliggörs av samhället och dess system kan våldet pågå långt efter att relationen avslutats.

Vill vi få stopp på detta behöver vi börja arbeta våldsförebyggande i mycket högre utsträckning än vad som görs i dag. Vi behöver gå till botten med samhällets värderingar, traditionella könsroller och synen på sex. Kanske var vi många som trodde att Metoo-rörelsen var början på något nytt, men dessvärre ser vi snarare en tillbakagång i frågor rörande jämställdhet.

Kvinnojourens arbete är inte bara centralt för att ge stöd, utan även för att ge de utsatta en megafon. Det är något som var och en av oss kan göra genom att ta aktiv ställning mot mäns våld. Feminismen har inte gått för långt. Den måste gå betydligt längre.