Kvinnors existens osynliggörs genom ett förändrat språkbruk

Det är helt galet att vi på Internationella kvinnodagen år 2025 ska behöva argumentera för att ordet kvinna ska få finnas kvar skriver företrädare för Liberalerna,

Kvinnodagen2025-03-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år firar vi den internationella kvinnodagen mitt i en global backlash mot kvinnors och flickors rättigheter. Jämställdheten backar rekordsnabbt bakåt – inte minst genom president Trumps många kvinnofientliga presidentordrar. I Sverige märks ojämställdheten och ofriheten överallt i flickor och kvinnors liv; - plånboken, i familjelivet, på arbetet och i vården. Ändå har svensk jämställdhetsdebatt den senaste tiden handlat mycket om semantik - inte minst om att utredningen till nya abortlagstiftningen föreslår att ordet "kvinna" stryks och ersätts med det könsneutrala begreppet ”gravid”. Vi är lättade att regeringen valt att inte gå vidare med detta absurda förslag. Utredaren menar att ha med ordet kvinna ”riskerar att verka stigmatiserande mot de grupper som inte faller in under gruppen kvinna”. 

Är det rimligt med så stor upprördhet över förslaget att ordet kvinna ska strykas ur en lagtext? Svaret är ett rungande ja. Förslaget är en del av en farlig trend där kvinnors existens och erfarenheter osynliggörs genom ett förändrat språkbruk. Argumenten är vällovliga och handlar om att inkludera transpersoner och ickebinära. Det är helt självklart att alla ska få rätt vård utifrån deras kroppars behov. Det är också helt självklart att lagtexter ska omfatta alla som omfattas av lagen. Men att exkludera kvinnor är inte inkludering. Ord som ”livmoderbärare” och ”snippbärare”, som ibland används istället för kvinna, är objektifierande, inte inkluderande, och de osynliggör kvinnors könade erfarenheter.

Det är särskilt allvarligt när flickor och kvinnor suddas ut ur vården. Här är det extra viktigt att inte arbeta könsblint eftersom kvinnor och män delvis drabbas av olika sjukdomar och symptom. 1177 undviker ordet kvinna, även när det handlar om kvinnofrågor som mens, graviditet och endometrios. Utöver att osynliggöra flickor och kvinnor så gör det också texterna svårare att förstå, inte minst för den som inte har svenska som sitt modersmål.

Språket vi använder spelar roll. När flickor och kvinnor suddas ut ur lagstiftning och samhällsinformation så backar jämställdheten och kvinnors rättigheter. Det är faktiskt helt galet att vi på Internationella kvinnodagen år 2025 ska behöva argumentera för att ordet kvinna ska få finnas kvar!