Utan kvinnor stannar Sverige – men vad får vi tillbaka?

Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, står vi återigen inför samma obekväma sanning: kvinnor är fortfarande förlorarna i vårt samhälle. Trots alla vackra ord om jämställdhet, trots alla reformer och trots decennier av kamp, halkar kvinnor fortfarande efter – i lön, pensioner, arbetsvillkor och inflytande, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

Kvinnor har lägre livsinkomst och därmed lägre pension. Kvinnor utsätts för otrygga anställningar och arbetar ofta i yrken med hög belastning men låg lön. Detta är inte en slump. Det är resultatet av politiska beslut, skriver företrädare för (S).

Kvinnor har lägre livsinkomst och därmed lägre pension. Kvinnor utsätts för otrygga anställningar och arbetar ofta i yrken med hög belastning men låg lön. Detta är inte en slump. Det är resultatet av politiska beslut, skriver företrädare för (S).

Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnodagen2025-03-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska modellen bygger på att arbete ska löna sig och att ingen ska lämnas utanför. Men gång på gång ser vi att det är kvinnor som betalar priset när politiken misslyckas. Kvinnor arbetar oftare deltid, inte av fri vilja, utan för att välfärden sviker och ansvaret för barn och äldre faller på dem. Kvinnor har lägre livsinkomst och därmed lägre pension. Kvinnor utsätts för otrygga anställningar och arbetar ofta i yrken med hög belastning men låg lön.

Detta är inte en slump. Det är resultatet av politiska beslut. När högerpolitiken skär ner på välfärden och gör vård och omsorg till en marknad för vinstjagande bolag, är det kvinnor som får springa snabbare. När arbetsvillkoren försämras, är det kvinnors trygghet som urholkas. När pensionerna inte räcker efter ett helt yrkesliv i låglöneyrken, är det kvinnor som får betala priset.

Socialdemokratin har en skyldighet att driva en politik som gör skillnad. Vi behöver ett arbetsliv där heltid är norm och där löneutvecklingen i kvinnodominerade yrken stärks. Vi behöver en arbetsmiljö som gör det möjligt att hålla ett helt yrkesliv utan att slitas ut. Stress, tunga lyft och höga krav får inte leda till att kvinnor tvingas lämna arbetsmarknaden i förtid. Vi behöver ett pensionssystem som inte straffar dem som burit upp vår välfärd. Vi behöver en välfärd som sätter människors behov före marknadens vinstintressen.

Jämställdhet är ingen lyxfråga. Det är en fråga om rättvisa, ekonomi och makt. Vi kan inte nöja oss med fina tal och symboliska gester. Det är dags för verklig förändring – för ett samhälle där kvinnor inte längre är förlorarna.