Fritidshemmen kan förbättra skolresultaten – om de ges möjlighet

Fritidshemmet kan bidra till förbättrade skolresultat och att rusta våra elever med självkänsla och framtidstro. Men det krävs mer resurser för att de ska lyckas, skriver insändarskribenterna.

Alla elever måste garanteras undervisning av legitimerade lärare i fritidshem, menar insändarskribenterna.

Alla elever måste garanteras undervisning av legitimerade lärare i fritidshem, menar insändarskribenterna.

Foto: David Hernqvist

Skola2025-05-12 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 maj uppmärksammar vi fritidshemmens dag, här i Enköping och i hela Sverige. Fritidshemmet kan bidra till förbättrade skolresultat och att rusta våra elever med självkänsla och framtidstro. Men de svenska fritidshemmen får inte rätt förutsättningar – det krävs ökade resurser och tydliga nationella regleringar.

En halv miljon barn tillbringar omkring halva sin skoldag i fritidshemmet. Här utvecklas viktiga förmågor som samarbete, kreativitet, ansvar och reflektion – egenskaper som är avgörande för både skolframgång och framtida arbetsliv. När fritidshem och skola samverkar skapas en helhet för eleven.

Det kompensatoriska uppdraget – att uppväga skillnader i elevernas förutsättningar och hemförhållanden – är centralt. Det stärker det hela elevens skolgång. 

Alla elever måste garanteras undervisning av legitimerade lärare i fritidshem. Staten måste lagstifta om minimibemanning, lärartäthet och ett maxtak för elevgruppernas storlek. Dessutom måste lärarnas kärnuppdrag värnas genom reglerad tid för planering och utveckling.

Då kan vi förverkliga fritidshemmens potential att ge barn en trygg, meningsfull och lärorik skoldag – hela dagen.