Jag köpte mig en jordglob.
Den är alldeles underbar. Stor och rund lyser den med ett milt sken där den står på hedersplatsen i vardagsrummet.
När jag hämtade den på auktionsfirman där jag lyckades buda in den (jodå, det är hård budgivning få de flesta jordglober numera, en trendig inredningsgrej) blev jag alldeles lycklig i hela kroppen. Den var rund som en stor badboll och kändes oerhört vänligt. Försiktigt lindade jag in den i en filt och spände fast den med säkerhetsbältet i framsätet på bilen.
Sen samtalade vi lite på vägen hem, den var väldigt hemlighetsfull om sin bakgrund men helt klart har den varit med ett tag, den har snurrats mycket och är kärleksfullt nött på vissa ställen.
Bak i bilen suckade golden retrievern uppgivet, vi är inte riktigt på samma våglängd på det andliga planet.
Jordglober är fascinerande, de är ett fruset ögonblick av hur världen såg ut en gång under en kort period. Ländernas konturer och namn avslöjar något om när de kom till. På min tjocka glob är varken Korea eller Vietnam delade ännu och längre norrut breder Sovjetunionen ut sig. Jag tror min glob föddes någon gång på 40-talet.
Den äldsta jordgloben lär vara tillverkad i slutet av 1400-talet, i Tyskland, och kallades för jordäpple. På den finns inte Amerika med, Columbus återvände först 1493 med sina nyfunna kunskaper om den nya kontinenten i väst.
Jag nöjer mig med min lite yngre glob, men får ta fram förstoringsglaset och undersöka kartan på den runda magen mer noga. Jag vill ju så gärna veta när den är född!
Göra i helgen
1. Ta tredje dosen! Drop in för covidvaccinering på Kompassen på lördag 10.00–14.30, om det gått tre månader sedan andra dosen.
2. Februari är en utmärkt månad för att göra rent och reparera fågelholkar!
3. Dags att planera någon kul lite tripp för sommarsemestern. Intet är som väntans tider, planeringen är halva nöjet.
Helgmaten
Så enkelt och så gott. Lite blomkål, lite pasta och mycket vitlök, ät som det är eller bränn på en korv som tillbehör.
Blomkålspasta, 3-4 port
1 blomkålshuvud
500 gr pasta, penne passar bra
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
smör
2 dl grova brödsmulor eller brödtärningar
salt och peppar
Gör så här:
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och koka mjuka, cirka fem minuter, i saltat vatten.
Spar kokvattnet från blomkålen och koka pastan i det.
Spar 1 dl av kokvattnet.
Mjukstek den pressade vitlöken i olivolja och lite smör i en stor kastrull. Tillsätt blomkålen och låt den steka med vitlöken, dela den under tiden i lite mindre bitar.
Tillsätt den kokta pastan, rör runt och krydda med salt, peppar och tillsätt lite av kokvattnet så blandningen hålls fuktig men inte blir för blöt. Blanda till sist i brödsmulorna om du vill ha lite krispig konsistens i rätten.