Med doft och smak i adventstider

Jag säger bara - knäckäpplen!

Vad kan vara bättre än en ätbar golden retriever första söndagen i advent?

Vad kan vara bättre än en ätbar golden retriever första söndagen i advent?

Foto: Maria Hedenlund

Krönika2020-11-27 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finns det någon mer smakfull inledning på adventstider än knäckäpplen?

I bardomslandet åts det alltid knäckäpplen under skyltsöndagen, första söndagen i advent. Det var på den tiden tänderna var friska som nötkärnor och risken att plomberna for ut med knäcken var minimal.

Gott var det, knäckäpplen och varma jordnötter med skal som man köpte i fruktaffären på Storgatan. Och så de stora julgranskaramellerna med färgglada fransar som inhandlades på julmarknaden.

(För den oinvigde kan meddelas att knäckäpplen helt enkelt är ett äpple på en pinne, doppat i knäcksmet).

Alla har vi våra minnen från första advent med skyltsöndagar och julmarknader. I år är det ett annorlunda adventsfirande som väntar, den stora julmarknaden på torget i Enköping är inställd, Lucia ligger på sofflocket och snön kommer troligen att lysa med sin frånvaro.

Det är dags att skapa nya traditioner och adventsstämning går att fixa i det lilla. Några nejlikor inklämda i en apelsin, tända ljus och en pepparkaka till kaffe eller glögg sitter fint även när de stora arrangemangen uteblir.

Själv brukar jag ta fram den fantastiskt fina pepparkaksformen i modell av en golden retriever. Förlagan själv brukar vara mycket intresserad och snora lystet med sin svarta nos när kaveln åker fram, pepparkaksdeg är gott och söt kristyr ännu bättre för retrieverns smaklökar.

Och så finns det plats för liten moralpredikan. Tänd inte levande ljus på morgonen före jobbet! De glöms så lätt bort. Själv har jag lyckats elda på både mossa och bomull med adventsljusen så nu har de övergått till kvällsnöje.