Valborg är givetvis inte inställd

Tanken är god. Men det går förstås inte att ställa in en högtid.

Matjessill. Det är valborg det.

Matjessill. Det är valborg det.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Krönika2021-04-30 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vinterna har rasat ut och sköna maj är välkommen.

Som vanligt på valborgsmässoafton är det småkallt utomhus, men inombords värmer våren. Dessutom finns bevisligen våren här i form av blommande backsippor, vitsippor och blåsippor. Ta på dig långkallingarna och stick ut och njut av valborg!

Faktum är att lika lite som smittspridning av coronaviruset ställde in julen och påsken så kommer denna valborgsmässoafton att vara inställd.

För mig är valborg matjessill, gräddfil, gräslök och potatis. Lägg till en liten janssons och måhända gubbröra, immig nubbe och öl. Strunta i snapsvisan om du är den starka tysta typen.

Genom intagandet av dessa rätter är man redo att fira Walpurgisnacht, som tyskarna kallar valborgsmässoafton.

Allt är inte sig likt. Den stora allmänna valborgsbrasan kommer tyvärr att brinna med sin frånvaro den här gången. Men i övrigt ser jag inte hur kvällen ska behöva vara så mycket annorlunda än andra valborgsmässoaftnar.

undefined
Filmen om Maradon är något att värma sig med under valborgsmässoafton.

Till den som vill värma sig framför den gamla vanliga brasan i folkhemmet, det vill säga tv:n, kan jag rekommendera idrottsdokumentärer. Gillade du Jens Linds program om Tumba kan jag föreslå Tom Alandhs film om Nacka eller kanske den nyare och helt fantastiska filmen om Maradona. Alla tre går att hitta på svt play.

En del av valborgstraditionerna som sedan många år är inställd, förhoppningsvis permanent, och som jag aldrig kommer att sakna är smällarna. Jag var ett alldeles för dumt barn för att förstå tjusningen med kinapuffar och ettöressmällare.