Prislappen på nya Familjebadet i Enköping kan bli 388 miljoner kronor.

Så skrev vi för en vecka sedan och reaktionerna lät inte vänta på sig. Från politikerhåll alltså.

”Fel!, ”rätta!”, ”förtydliga!” uppmanades vi.

Det politikerna vill att vi ska göra är att tala om att familjebadet inte alls kommer att kosta 388 miljoner utan ”bara” 350 miljoner. Max. För när vissa politiker pratar om prislappen på den nya anläggningen tycker de inte att man ska räkna in de 8 miljoner som inventarierna i form av möbler, lekutrustning och annat kommer att kosta. Inte heller räknar de in de 30 miljonerna som ska läggas på parkeringsplats, trafikförändringar och andra infrastrukturåtgärder i omgivningen som måste till för att badanläggningen och trafiken i omgivningen ska kunna fungera.

Att politikerna isolerar de olika kostnaderna från varandra beror sannolikt på att man redovisar dem i tre olika projektbudgetar och när man pratar om kostnaden för familjebadet pratar man helst bara om den budgeten som handlar om själva badanläggningen. Det vill säga den som kommunfullmäktige tagit beslut om och där man bestämt att 350 miljoner ska vara taket för vad anläggningen ska få kosta.

När vi på EP berättar om prislappen för våra läsare berättar vi förstås om totalsumman som skattebetalarna ska stå för. Vilka projekt pengarna tillhör är oväsentligt för dem som ska betala. Eftersom de hänger ihop lägger vi ihop de planerade kostnaderna i de tre budgetarna.

Det är mindre än fyra månader kvar till valet och det hela är förstås en känslig fråga för de politiker som lovat att nya familjebadet max kommer att kosta 350 miljoner. Är frågan kanske så känslig att de till och med påverkat kommunens kommunikatörer att se på saken på deras sätt? På måndagen lades nämligen ett pressmeddelande ut på kommunens hemsida som berättade att "det EP skrivit inte stämmer", "att det kan uppfattas som att familjebadet får kosta 388 miljoner”. Därefter räknas de tre budgetarna upp; familjebad 350 miljoner, infrastruktur 30 miljoner, inventarier 8 miljoner. Svårt att inte få det till 388 miljoner.

När Enköpings-Posten skriver något som är fel rättar vi gärna till det i efterhand. I det här fallet blir det ingen rättelse utan denna krönika i stället.

Faktum är att om vi ska summera allt som nya familjebadet kostat hittills stoppar inte de 388 miljonerna. Då finns fler miljoner att lägga till för tidigare projekteringar och annat. Men det är en annan artikel.

Nu har du som läsare full information om hur EP räknar och hur politikerna räknar. Så kan du välja själv hur du vill se på det.